Članak

Žuljević: Izetbegović i SDA zagovaraju Čovićevu ideju o podjeli Federacije

Žuljević smatra da Izetbegović i Čović zagovaraju koncept suprostavljen presudi Evropskog suda za ljudska prava.

Aner Žuljević, delegat Socijaldemokratske partije BiH u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH, osvrnuo se na nedavni javni istup Bakira Izetbegovića, predsjednika SDA, u kome je naveo da samo Hrvati trebaju birati člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda, prenosi Patria.

- Izetbegovićeva izjava da samo Hrvati trebaju birati člana Predsjedništva iz reda tog naroda predstavlja kontinuitet njegovog i rada SDA na podjeli države. Ranije je Izetbegović već rekao da ‘autentični’ Hrvati trebaju birati svoje predstavnike u Dom naroda FBiH, a sad bi očito opet ti isti autentični, od HDZ-a certificirani Hrvati, trebali imati isključivo ovlaštenje biranja člana Predsjedništva BiH. Neka me gospodin Izetbegović uputi kakav to certifikat o autentičnosti mogu dobiti ja, kao i svi drugi građani koji dolaze iz pluralnih porodica? Mogu li ikakav certifikat o autentičnosti dobiti građani koji žive izvan omeđenih prostora za njihov narod, kao i oni koji ne prihvataju Čovića i Izetbegovića za svoje oligarhe? Kako i za koga, mi koji nismo izdanak njihovih ‘autentičnih’ brloga, smijemo glasati? - naveo je Žuljević i istaknuo da je SDA HDZ-u već poklonila autonomiju glasajući za zakonske izmjene kojim ukidaju ovlaštenja federalne inspekcije u ‘njihovim’ kantonima.

- U suštini, svojim izjavama i postupcima se Bakir Izetbegović potvrđuje kao najgorljiviji zagovornik Čovićeve ideje da je Hercegovina ‘hrvatski prostor’, kako je to nedavno u Stocu izjavio predsjednik HDZ BiH - kaže Žuljević.

Aner Žuljević je naglasio i da je koncept koji zagovaraju Izetbegović i Čović suprotstavljen presudama Evropskog suda za ljudska prava kojim je naloženo ukidanje etničkog modela biranja.

- Zapravo, jedini legitiman model, usklađen sa Evropskom konvencijom o zaštiti ljudskih prava, je model prema kojem ni Hrvati, ni Srbi, ni Bošnjaci ne biraju “svoje” članove Predsjedništva. Naime, jedini legalan model sa aspekta međunarodnog prava je model da svi građani biraju svoje članove Predsjedništva. To je model prema kojem bi i Dom naroda FBiH, u suštini, trebao biti ukinut u trenutnoj formi i lično se za to zalažem - rekao je Žuljević.

#BiH