Članak

Nacionalni biznis forumi i sajmovi: Političko šupljiranje na račun građana

Buroy ozone je obećavao da će izgraditi brda i doline. Ostale su samo doline na brdu koje se sada namjeravaju prodati. Mnogi to porede sa Beogradom na vodi. Kako stoje stvari imat ćemo Sarajevo na led

Piše: Sead Omeragić

Drugi Biznis forum Jahorina je ovih dana nastavio tradiciju nacionalnih skupova za navodne eklonomske promjene nabolje.

Zvanični izvještaj sa ovog skupa počinje: „Plenarnoj sjednici je prisustvovao veliki broj političkih zvaničnika“... Očigledno, dalje se od politike na ovim prostorima već četvrt stoljeća nije ni koraka pomaknulo.

Samo se redaju nacionalni biznis forumi, garnirani političkom pozadinom. Ustvari, od svih dosadašnjih biznis foruma i sajmova ostaje samo gorak osjećaj neke vrste političke hipokrizije. I na ovim skupovima su ljudi koji upravljaju svojim nacijama sa političkim i dirigentskim palicama.

Sredinom aprila 2017. godine dogodio se i Mostarski sajam, vašar nacionalne političke taštine. Već godinama je taj sajam mjesto na kojem Dragan Čović okuplja i gosti lidere, za svoju ličnu promociju. To bude jedan dan u kojem se politička regionalna elita odmakne od svojih suhih političkih priča. Oni se okupe i raspričaju kao pravi politički kooperanti, jer su ovisni jedni od drugih. Bude tu svih nacija, pa je bio i Bakir Izetbegović, kao jedan od rijetkih domaćih proizvoda Mostarskog sajma.

Svi ti privredno-ekonomski forumi pokažu suštinu laži nacionalnih oligarhija. U tim okupljanjima samo se još jednom pokaže da politika upravlja ekonomijom u svim dijelovima balkanskog carstva primitivizma.

U svim ostalim danima oni upravljaju ljudskom bijedom i egzistencijalnim propadanjem. Samo u tih nekoliko dana sajmova i foruma sjete se lideri i ekonomije.

Jedini problem se javlja kada treba reći koliko je od kojeg skupa bilo investicija i otvorenih radnih mjesta. Rekorderi po potpisivanjima ugovora sa investitorima su ovi u Sarajevu. U sarajevskoj Vijećnici je 12. septembra 2016. potpisan Memorandum o razumijevanju između Vlade Kantona Sarajevo i Investment Corporation of Dubai (Arapski investicioni fond). Potpisnici su bili premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković i izvršni direktor kompanije Mohammed Ibrahim Al Shaibani. Šta se sa potpisom dogodilo, to nije poznato.

Jedan od domaćina velikim investitorima bio je i direktor BBI Amer Bukvić koji je prema svemu sudeći povezan sa ovim Fondom, a prema nekim informacijama vezani su za vlasništvo BBI banke i BBI Real Estate na čijem je čelu Sead Živalj.

Bukvić je svojevremeno nudio imovinu Agrokomerca predstavnicima ovog fonda.

Nisu precizirani projekti na koje bi se odnosio Memorandum već su potencijalni investitori obišli nekoliko lokacija od Bjelašnice do kasarne Jajce. Potpisivanju su prisustvovali i predsjednici SDA i SBB-a Bakir Izetbegović i Fahrudin Radončić, predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić, premijer FBiH Fadil Novalić, ministri iz vlada FBiH, KS...

Sedma međunarodna investicijska konferencija Sarajevo Business Forum (SBF) - Perspektive Kina + 16 CEEC koja se dogodila u maju 2016. okupila je brojne delegacije političkih i biznis lidera iz regije i svijeta. Navodno, trebalo je biti uloženo 11 kineskih milijardi eura u region.

Možda je i uloženo ali mi to nismo ni osjetili. Na marginama Sarajevo biznis foruma sklopljen ugovor vrijedan milijardu i po KM investicija. U prevodu, sa kineskim investitorima je dogovorena gradnja novih blokova Termoelektrane u Tuzli. Nije poznato je li milijarda i po KM ikada stigla u BiH. Je li možda neko vidio te nove blokove na Termoelektrani Tuzla?

Od Sarajevo biznis foruma danas imamo samo gradnju stanova i njihovu prodaju zainteresovanim građanima Sarajeva.

Buroy Ozone je obećavao da će izgraditi brda i doline. Ostale su samo doline na brdu koje se sada namjeravaju prodati. Mnogi to porede sa Beogradom na vodi. Kako stoje stvari imat ćemo Sarajevo na ledu.

U-laganje se nastavlja.  

#BiH