Članak

Šest radnica Borca peti dan pred Vladom FBiH, građani im donijeli obuću

I dok se u svijetu 1. maj obilježava protestima sjećajući se demonstracija u Čikagu 1886.godine gdje je 40.000 radnika tražilo tri osmice: osam sati rada, osam sati odmora i osam sati kulturnog obrazo

U Sarajevu peti dan pred zgradom Vlade FBiH borave bivše radnice Borca iz Banovića koje su zaradile svoju penziju, ali dugovanja za doprinose nema ko izmiriti. Svoja prava bile su prinuđene tražiti pod otvorenim nebom i hladnom betonu. Još se ne nazire rješenje za ove obespravljene radnice. S obzirom da je i sutra neradni dan, ove već promrzle i umorne žene neće imati ko primiti na razgovor, piše Patria.
 
Vlada FBiH donijela je u septembru prošle godine odluku o penzionisanju 16 radnika "Borca" pogona u Banovićima i šest pogona u Zenici, ali ona nikada nije realizovana. Danas se radnicima pridružilo i nekoliko obespravljenih radnika firme Fortuna, kao i nekoliko članova Sindikata solidarnosti iz Tuzle.

Osnovna simbolika 1. maja u BiH već odavno se već izgubila. Ove radnice poručuju da neće otići dok se ne ispune njihovi zahtjevi, odnosno samo ono što im pripada. Danas im se pridružilo nekoliko članova sindikata iz Tuzle u znak podrške, a građani su im donijeli obuću.

Krajem marta u Bosni i Hercegovini je bilo 501.522 osobe na evidencijama zavoda i službi zapošljavanja u Bosni i Hercegovini. Broj zaposlenih u pravnim licima u BiH iznosio je 747.516 krajem februara, a broj penzionera u našoj zemlji je veći od 650.000. Upravo oni koji su radni vijek proveli u BiH danas su na marginama društva.

I dok se u svijetu 1. maj obilježava protestima sjećajući se demonstracija u Čikagu 1886.godine gdje je 40.000 radnika tražilo tri osmice: osam sati rada, osam sati odmora i osam sati kulturnog obrazovanja ubijeno je šest, a povrijeđeno pedesetak radnika u intervenciji policije, u BiH na radnička prava upozoravaju sindikati te su danas organizirani protesti u Banja Luci. No, masovnih protesta za 1. maj u BiH već godinama nema, kao ni u Sarajevu.

#BiH