Članak

Tajvan: U borbi protiv nasilja nad djecom i učesnici iz BiH

Tokom svog boravke na Tajvanu, Ana, Resmin i Vesna su posjetili tri osnovne škole u Taipeiju gdje su se družili sa vršnjacima, govorili o svojim iskustvima te učestvovali u času kaligrafije.

U subotu, 29. aprila 2017. godine, održan je World Vision-ov globalni muzički događaj “Zajedno možemo zaustaviti nasilje nad djecom” čiji je cilj bio da se skrene pažnja na nasilje nad djecom, ali i da se javnost podsjeti da je obaveza sviju da se osigura sigurno djetinjstvo za djecu diljem svijeta. Događaj je održan u u glavnom gradu Tajvana, Taipeiju, a na njemu je učestvovalo i troje djece iz Bosne i Hercegovine: 12-godišnji Resmin Ahmetović iz Sapne, te njegove vršnjakinje Ana Biljić i Vesna Grujić iz Sokoca.

Ana, Resmin i Vesna su izveli desetominutni muzički performans pred nekoliko hiljada gledalaca na Tajvanu. Njihov performans se sastojao od predstavljanja nekih od najvažnijih izazova sa kojima se djeca i mladi u našoj zemlji susreću. Izazovi koje su oni odabrali da predstave bili su vršnjačko nasilje, te nasilje u porodici.

Tokom svog boravke na Tajvanu, Ana, Resmin i Vesna su posjetili tri osnovne škole u Taipeiju gdje su se družili sa vršnjacima, govorili o svojim iskustvima te učestvovali u času kaligrafije. 

Pored predstavnika Bosne i Hercegovine, na globalnom događaju su učestvovala i djeca iz ostalih zemalja u kojima World Vision provodi svoje aktivnosti. Globalni muzički događaj koji je u održan u subotu na Tajvanu početak je globalne World Vision-ove kampanje borbe protiv nasilja nad djecom koja će se provoditi sljedećih pet godina.

Ana, Resmin i Vesna dio su World Vision-ovog projekta “Sponzorisanje djece” koji podržava World Vision Tajvan. Oko 16.000 djece diljem Bosne i Hercegovine uključeno je u ovaj projekat čiji je cilj da poboljša uvjete života za dječake i djevojčice, njihove porodice i zajednice u našoj zemlji.

World Vision (www.worldvision.ba) je međunarodna kršćanska organizacija za pomoć, razvoj i javno zagovaranje, posvećena radu s djecom, porodicama i zajednicama kako bi prevazišli siromaštvo i nepravdu. World Vision radi u službi svih ljudi, bez obzira na njihovu vjeru, rasu, etničku pripadnost ili spol. U Bosni i Hercegovini, World Vision je aktivan od 1994. godine.

#BiH