Članak

Hoyt Yee sa predsjednikom Makedonije: Ivanov očekuje pomoć SAD-a u smirivanju situacije

Ivanov je zatražio od lidera SDSM Zorana Zaeva da sa koalicionim partnerima izjavi da će se zalagati za jačanje unitarne Makedonije i da će se pridržavati Ustava.

Nakon incidenta u makedonskom Sobranju kada je povrijeđeno nekoliko poslanika i lider SDSM Zoran Zaev u Skoplje je doputovao zamjenik pomoćnika državnog sekretara SAD Brian Hoyt Yee. On je održao sasatanak sa predsjednikom Makedonije Đorđem Ivanovom. Ivanov je kazao da očekuje da SAD pomogne da se stvore uslovi da parlamentarna većina dobije mandat, prenosi Patria.

Ivanov je zatražio od lidera SDSM Zorana Zaeva da sa koalicionim partnerima izjavi da će se zalagati za jačanje unitarne Makedonije i da će se pridržavati Ustava. Ivanov mjesecima odbija dati Zaevu mandat za premijera iako ima formiranu većinu sa albanskim strakama. Upravo zbog toga Ivanov odbija dati mandat.

- Platforma iz Tirane ne može da bude uslov niti osnova za formiranje Vlade Republike Makedonije - poručio je Ivanov Hoyt Yee-u..

Na sastanku je razmatrana novonastala politička situacija i mogućnosti za njeno prevazilaženje u skladu sa makedonskim ustavom i zakonima. Ivanov je tokom sastanka osudio političko i fizičko nasilje u Makedoniji i kazao da rješenja moraju da se traže jedino putem dijaloga.

Poslije susreta sa Ivanovim, Yee se u zgradi Sobranja sastao i sa novoizabranim predsjednikom Parlamenta Talatom Džaferijem.

Džaferi je rekao da će biti predsjednik svih poslanika, da će se truditi da već sutra nastavi sjednicu skupštine.

#Region