Članak

Novi predsjednik makedonskog Sobranja ne može u kabinet, nema ključa

Talat Džaferi je stigao u zgradu Sobranja, ali bez ključa ne može ući u svoj kabinet.

Novoizabrani predsjednik makedonskog Sobranja Talat Džaferi stigao je u popodnevnim satima u zgradu Sobranj kako bi preuzeo dužnost, prenosi Patria.

Prema pisanju makedonskih medija pored Džaferija u zgradi se nalaze još tehnički premijer Emil Dimitrijev, te još neki poslanici.

Iza zatvorenih vrata održava se i sastanak poslanika stranke VMRO-DPMNE i predsjedavajućeg Trajka Veljanovskog koji drži ključeve od kabineta u koji bi trebao ući Džaferi.

Džaferi bez ključa ne može ući u kabinet, tako da nije u mogućnosti poslati zvanično pismo predsjedniku Makedonije Đorđu Ivanovu u kojem bi ga obavijestio da je osigurao potrebnu većinu za formiranje nove Vlade.

-Nije važno što moji prethodnici ne priznaju izbor na ovu funkciju, jer imamo podršku od relevantnih organizacija, SAD, EU i drugih demokratskih država, kao i Kosova i Albanije- izjavio je Džaferi švicarskom portalu na albanskom jeziku Albinfo.ch.

Makedonski mediji javljaju da bi do kraja dana Džaferi ipak mogao zauzeti poziciju predsjednika Sobranja i ući u svoj kabinet.

- Džaferi, osokoljen podrškom SAD, najavljuje da će od danas početi da obavlja funkciju predsjednika Sobranja. On najavljuje da će preuzeti stolicu od Trajka Veljanoskog i dodaje da je to u skladu sa Poslovnikom – objavio je Telegraf.mk.

Podsjećamo, do sukoba u makedonskom Sobranju došlo je 27. aprila nakon što je Džaferi glasovima socijaldemokrata i albanskih partija izabran za predsjednika, a u neredima je povrijeđeno više od 100 ljudi. 

#Region