U svijetu se svakodnevno bilježi porast broja osoba sa problemima vezanim za mentalno zdravlje. Samo u Velikoj Britaniji statistički podaci ukazuju da 1 od 4 osobe ima određene tegobe. Tjelovježba i zdrava prehrana su prva preporuka prirodnog načina tretiranja simptoma depresije i anksioznosti, piše Patria.
Nutricionisti preporučuju sljedeće namirnice za prirodno poboljšanje raspoloženja:
Čokolada
Kad je u pitanju jedan od omiljenih i najefikasnijih podizača raspoloženja, treba birati vrste sa većim udiom kakaa (najmanje 70%). Stimulira proizvodnju endorphina u mozgu koji potiče osjećaj zadovljstva i euforije. Čokolada je također izvor tryptophana koji djeluje kao antidepresiv.
Šafran
Začin koji se rijetko upotrebljava u našoj kuhinji, drevne istočnjačke kulture su upotrebljavale kao podizač raspoloženja. Možete ga dodati riži u toku pripreme jela ili u šoljicu sa vrelom vodom i piti kao čaj.
Kokos
Unutrašnjost kokosa je odličan izvor proteina i vlakana, te tijelu osigurava energiju i smanjuje osjećaj umora. Ako vam se ne dopada bogat ukus mesa kokosa, pokušajte kuhati na kokosovom ulju čiji će i sam miris umiriti vaša osjetila.
Borovnice
Prepune su prehrambenih blagodeti, uključujući vitamine K i C, te vlakana. Pomažu poboljšati funkciju mozga i sprečavaju promjene raspoloženja.
Špinat
Prepun je antioksidanata i vitamina K, time igrajući važnu ulogu u zdravlju kardiovaskularnog i koštanog sistema. Također je bogat vitaminima B grupe čiji se nedostatak povezuje sa depresijom i smanjenom proizvodnjom serotonina u mozgu, koji regulira raspoloženje. Špinat i drugo zeleno lisnato povrće održat će vaš nivo serotonina i unaprijediti vaše raspoloženje.
Brazilski orasi
Pravi su lijek za loše raspoloženje. Brazilski orasi su jedan od najboljih izvora minerala selena, odgovornog za održavanje raspoloženja i sprečavanje depresije. Istraživanja su pokazala da osobe sa nedostatkom ovom minerala pokazuju tendenciju iritabilnosti, neprijateljskom stavu i anksioznosti.
Masna riba
Omega 3 masne kiseline čine veliki procenat moždanog tkiva, te prehrana bogata masnom ribom može značajno unaprijediti raspoloženje održavajući moždane ćelije elastičnima. Birajte masnu ribu poput lososa, skuše i sardina kako bi održali mozak zdravim i sretnim.