Članak

Toplane Sarajevo vrše pripremu za narednu sezonu grijanja

U skladu sa planom također je izvršena zamjena dotrajale cirkulacione pumpe sa novom cirkularnom dupleks pumpom sa frekfentnom regulacijom u toplotnoj podstanici „Zetra C1-S1-4“ u ulici Husr

Uobičajene aktivnosti Toplana Sarajevo svake kalendarske godine u periodu van sezone grijanja, a prema ranije usvojenom  Planu za remont i Planu investicionog održavanja započinju odmah nakon 15. maja, a sve u cilju pripreme za narednu sezonu grijanja koja počinje najkasnije 15. oktobra, prenosi bh. novinska agencija Patria.

U tom kontekstu vrši se kompletan remont kotlovskih postrojenja, toplotnih podstanica, distributivne mreže sa pripadajućim šahtovima što podrazumijeva pripremu instalacija u toplifikacionim sistemima, održavanje i zamjenu dotrajalih dijelova, na kojima su u toku prethodne  sezone grijanja uočeni tehnički nedostaci kao i moguća poboljšanja u kvalitetu mašinske i elektro opreme,  vrši se verifikacija  mjerila utroška toplotne energije, te inženjering poslovi na izgradnji novih termoenergetskih objekata radi  priključenja novih korisnika centralnog grijanja na tolifikacioni sistem Toplana.

Rekonstrukcija  toplotnih  izmjenjivačkih  podstanica

U sklopu inžinjering poslova  na rekonstrukciji vlastitih termoenergetskih postrojenja počele su aktivnosti na  rekonstrukciji toplotnih  izmjenjivačkih  podstanica TS3, TS5 i TS7, kotlovnice "Hrasno" u ul.Azize Šaćirbegović koje podrazumijevaju kompletnu  zamjenu mašinske i elektro opreme kao i građevinsku sanaciju prostora.

Sve aktivnosti  koje  podrazumijevaju  projektovanje, nabavku opreme, izvođenje mašinskih, elektro i građevinskih radova, vršenje nadzora  i sl., vode se po principu inženjering poslova sa angažovanjem svih organizacionih dijelova preduzeća. Kompletne rekonstrukcije  finansiraće Toplane vlastitim sredstvima, a  realizacijom projekta doprinijeće se sigurnijem snabdijevanju korisnika toplotnom energijom, efikasnijem radu postrojenja kao i smanjenju potrošnje energenata.

Zamjena dijela dotrajale distributivne mreže

U sklopu održavanja distributivne mreže, a u skladu sa planom prioriteta za zamjenu, u toku je izvođenje radova na rekonstrukciji  i zamjeni dijela dotrajalog vrelovoda u dužini cca 60 metara trase u ulici Bosanska,  naselje Alipašino polje – C faza, završeni su   radovi na izmiještanju dijela toplovoda u dužini od 70 metara u ulici Majdanska, naselje Švrakino selo,  radi proširenja kapaciteta objekta firme “Mikado” d.o.o.

U  toku su pripreme za početak radova na zamjeni cjevovoda.

Zamjena cirkulacione pumpe

U skladu sa planom  također  je  izvršena   zamjena  dotrajale  cirkulacione  pumpe sa novom  cirkularnom dupleks pumpom sa frekfentnom regulacijom  u toplotnoj podstanici „Zetra C1-S1-4“ u ulici Husrefa Redžića 17, čime se postigao  efikasniji  i sigurniji rad postrojenja uz smanjenje potrošnje električne energije.

#Biznis