Članak

Ispravljena nepravda: Delegati podržali povećanje koeficijenta policijskim službenicima

Denis Zvizdić, premijer BiH obratio se na sjednici kazavši da je ranije usvojen zakon. Određeni su im najmanji koeficijenti i da moraju naslijeđeno stanje riješiti.

Na sjednici Doma naroda PS BiH vodila se velika rasprava da li treba usvojiti Prijedlog zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH, a kojim bi se izjednačili koeficijenti policijskim službenicima s ostalim namještenicima. Prijedlog je na kraju usvojen sa 14 glasova za i jednim suzdržanim.

Zdenka Džambas uložila je zaključak kojim se Vijeće ministara zadužuje da u roku od 30 dana nađe rješenje kako će u budžetu iznaći ova sredstva. Ona je kazala da je ovo stav Kluba Hrvata, a Martin Raguž je istakao da će on podržati principe ovog zakona. Darko Babalj kazao je da ne razumije kolege, jer je ovo prvo čitanje i da tek slijedi amandmanska faza, piše agencija Patria.

Usvojen je zaključak Džambas s tim da je određeno 60 dana da Vijeće ministara pripremi rješenje.

Denis Zvizdić, premijer BiH obratio se na sjednici kazavši da je ranije usvojen zakon. Određeni su im najmanji koeficijenti i da moraju naslijeđeno stanje riješiti.

- Ja sam za da uskladimo koeficijente. Model koji će predložiti Vijeće ministara ću prezentirati ovdje. Vijeće ministara čvrsto stoji iza toga da se poveća plaća i izjednače koeficijenti. Mora se ispraviti dugogodišnja nepravda -kazao je Zvizdić.

#BiH