Članak

Nije prošao Mehmedovićev prijedlog: Dom naroda ipak imenovao Gurdu

Ognjen Tadić, zamjenik predsjedavajućeg Doma naorda kazao je da se sada formirala komisija koja treba uraditi usaglašavanje i doći do jednog imena, ali opet oba doma moraju potvrditi to imenovanje.

Delegati Doma naroda PSBiH danas su imenovali Vedada Gurdu kao člana Nezavisne komisije za praćenje uslova boravka u zavodima, postupanje i poštivanje ljudskih prava lica nad kojima se izvršavaju krivične sankcije i druge mjere koje je izrekao u krivičnom postupku Sud Bosne i Hercegovine, strani sudovi za djela predviđena Krivičnim zakonom Bosne i Hercegovine ili međunarodnim ugovorom čija je potpisnica BiH ili drugi sud u skladu sa zakonom BiH, piše Patria.

Podsjećamo, na sjednici Predstavničkog doma PSBiH u ovo tijelo je imenovan Adis Drnda (uposlenik SIPA-e) iako je bio drugorangirani na listi kandidata koju je utvrdila Zajednička komisija oba doma PSBiH. No, danas je Sead Kadić, kao član Komisije na glasanje stavio imenovanje prvorangiranog Vedada Gurde.

Ranije na sjednici Predstavničkog doma PSBiH u ovo tijelo na prijedlog poslanika SDA Šemsudina Mehmedovića na poziciju člana Komisije imenovan je Drnda. Poslanici Saveza za bolju budućnost nisu podržali ovaj izbor. Prigovorili su koalicionim partnerima da su osporili mišljenje vlastite Komisije.

Može se govoriti i o tome da je SDA na ovaj način učinila ustupak Mehmedoviću, koji se još nije odlučio ostaje li u Predstavničkom domu Parlamenta BiH kao dio Kluba SDA ili će djelovati samostalno. Mehmedović se nije priključio Klubu nezavisnih poslanika.

Ognjen Tadić, zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda kazao je da se sada formirala komisija koja treba uraditi usaglašavanje i doći do jednog imena, ali opet oba doma moraju potvrditi to imenovanje.

- Dom naroda je dosljedan, izabrali smo prvorangiranog. Mislim da Predstavnički dom treba da obrazloži zašto je tako glasao – kazao je Tadić.

#BiH