Članak

U Parlamentarnoj skupštini BiH održan seminar o neovisnosti i nepristrasnosti medija

PSBiH danas je bila domaćin seminara o neovisnosti i nepristrasnosti medija, koji je organiziralo Vijeće Evrope

Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine danas je bila domaćin seminara o neovisnosti i nepristrasnosti medija, koji je Vijeće Evrope organiziralo s ciljem razmjene najboljih iskustava i sinergija s lokalnim i međunarodnim institucijama i civilnim društvom u oblasti medija kako bi se pomoglo promoviranju standarda Vijeća Evrope i identifikaciji konkretne reforme zakonodavnog okvira u BiH u ovoj oblasti.

U svom obraćanju, šef Ureda Vijeća Evrope u Sarajevu Drahoslav Stefanek poručio je da je BiH zemlja, kao članica Vijeća Evrope, preuzela obvezu provođenja reformi u oblasti medija. Stefanek je upozorio da je, bez obzira na trenutna različita politička stajališta, vrijeme da se zakonodavstvo BiH u ovoj oblasti uredi sukladno evropskim standardima.
Članovi PSBiH, članovi parlamenata predstavljenih u PSVE, predstavnici Vijeća Europe u Sarajevu, međunarodni eksperti, članovi civilnog društva i predstavnici medija, u okviru panela o neovisnosti javnih emitera, ukazali su na to da je potrebno jasno definirati ulogu, misiju i odgovornost javnih emitera u BiH, kao i osigurati njihovu uredničku, financijsku i upravljačku neovisnost u odnosu na političko i ekonomsko miješanje.

Na kraju današnjeg skupa koncipirani su zaključci koji bi neposredno po finaliziranju trebali poslužiti institucijama Bosne i Hercegovine i Vijeća Evrope da u sinergiji i dalje tragaju za kvalitetnim rješenjima koji će dodatno urediti bosanskohercegovački medijski prostor kao i doprinijeti stabilizacijui stanja javnim emiterima, prenosi NAP. 

#BiH