Članak

Zbog čega Unis Tools iz Vogošće još nije vratio poslovni prostor u centru Beograda?

Agencija za privatizaciju FBiH zatražila je da Srbija vrati poslovni prostor u centru Beograda preduzeću Unis Tools d.o.o. iz Vogošće, ali to se nije desilo do danas.

Agencija za privatizaciju FBiH zatražila je da Srbija vrati poslovni prostor u centru Beograda preduzeću Unis Tools d.o.o. iz Vogošće, ali to se nije desilo do danas.

Vladino preduzeće Unis Tools, zajedno sa vogošćanskim Pretisom vlasnik je poslovnog prostora od 186 metara kvadratnih na prvom spratu poslovne zgrade u ulici Terazije na broju 27 u Beogradu. Agenciji za privatizaciju FBiH dostavljen je 2013. i ZK izvadak u kojem se Unis Tools još uvijek spominje kao vlasnik skupocjene nekretnine, ali proces povratka bh. imovine nije daleko odmakao.

Prema pisanju Blica, u martu ove godine cijena stana u Begradu kretala se u prosjeku oko 1.845 eura po kvadratu, pa se može govoriti i o stotinama hiljada eura vrijednoj nekretnini Unis Toolsa u centru Beograda.

- Taj poslovni prostor je uredio i izdavao pod zakup po cijeni do 20 eura po kvatratu izvjesni Bogdanović, jedan od bivših direktora Pretisa... Ne mogu govoriti u kojem stanju su sada ti ugovori – rekao je za agenciju Patrija izvor blizak Agenciji za privatizaciju FBiH, koji je govorio pod uslovom anonimnosti jer nije ovlašten da daje izjave.

Unis Tools je preduzeće Vlade FBiH koje ne posluje već neko vrijeme. Dževad Bešlija iz sindikata ovog preduzeća rekao je ranije za Patriju da je neizvjesna sudbina za oko 30 radnika koliko ih je ostalo u ovom nekad perspektivnom preduzeću. Ukoliko bi preduzeće ušlo u vlasništvo svoje nekretnine u Beogradu, mogla biti se izmiriti i potraživanja Unis Toolsovih radnika, ili barem dobar dio tih potraživanja.

 

#BiH