Članak

Ima li SDS svoju odmetnutu "četvorku": Različita glasanja, nezadovoljstvo Tadića raste

Ognjen Tadić, bivši potpredsjednik SDS-a i delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH još prije osam mjeseci poslao je opširno pismo Glavnom odboru SDS-a nakon što je podnio ostavku na sve stra

Ognjen Tadić, bivši potpredsjednik SDS-a i delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH još prije osam mjeseci poslao je opširno pismo Glavnom odboru SDS-a nakon što je podnio ostavku na sve stranačke funkcije, a njegovo nezadovoljstvo i dalje je veliko, piše Patria.

On nije učestvovao u izbornom procesu u SDS-u, a gdje je Skupština SDS-a izabrala nova 72 člana Glavnog odbora, a u njegov sastav ući će još 18 imena po izboru lidera stranke Vukote Govedarice.

Glavni odbor mogao bi da bude kompletiran do polovine juna, kada bi trebalo da budu poznati i novi potpredsjednici stranke, koje će birati to tijelo. 

- Nisam učestvovao u izbornom procesu u SDS-u, shodno tome ne učestvujem ni na sastancima stranke. Niti sam se kandidovao za šta niti sam imao ambicije za bilo koju funkciju. Moja namjera je bila potpuno jasna da prekinem sa bilo kakvom stranačkom politikom, jer nemam ja ništa manje pravo od običnog građanina da budem razočaran kako stranke funkcionišu. Nakon osam mjeseci ništa se nije promijenilo, stanje je sve gore – kaže Tadić.

Nije Tadić pojašnjavo čime je to toliko razočaran ni kako misli nastaviti svoje djelovanje u politici. Jučer se u hodnicima Parlamentarne skupštine moglo čuti da se možda i u RS-u po uzoru na nekadašnju SDA četvorku formira neka nova politička stranka ili pokret.

Podsjećamo ni Dragan Mektić, ministar sigurnosti nije učestovao u izbornom procesu u SDS-u, a nedavno je i dao ostavku na sve stranačke funkcije.

Poznato je i da su Mektić i Tadić „zaraćene“ strane, te da je Tadić u pismu poslanom prije osam mjeseci GO SDS-a spominjao i Mektića, a otvoreno je napisao da bi Aleksandra Pandurević trebala biti ministrica sigurnosti, jer otvara priče o korupciji.

Sigurno je da u SDS-u vlada više struja, vidljivo je to bilo i jučer na sjednici Doma naroda gdje su npr. Darko Babalj i Ognjen Tadić različito glasali, pa je čak jedan prijedlog o imenovanju, upravo zbog njihovog glasanja, morao ići na usaglašavanje Kolegiju. S obzirom da je Tadić član Kolegija imenovanje je uspješno obavljeno.

Riječ je o imenovanju Vedada Gurde za člana Nezavisne komisije za praćenje uslova boravka u zavodima, postupanje i poštivanje ljudskih prava lica nad kojima se izvršavaju krivične sankcije i druge mjere koje je izrekao u krivičnom postupku Sud Bosne i Hercegovine, strani sudovi za djela predviđena Krivičnim zakonom Bosne i Hercegovine ili međunarodnim ugovorom čija je potpisnica BiH ili drugi sud u skladu sa zakonom BiH.

#BiH