Članak

Uprava GS-TMT: Svi dioničari bili na vrijeme upoznati o promjeni oblika društva

No, dioničari su nezadovoljni načinom na koji je iznesena ponuda ustvrdili da je fiktivnim transakcijama sa povezanim kompanijama Kopruner formirala nisku tržišnu cijenu.

Uprava travničke kompanije GS-TMT reagirala je na informacije o nezadovoljstvu dioničara te firme, transakcijama i odlukom da se promijeni oblik poslovnog društva. Naime, kako je ranije objavljeno, većinska vlasnica Snježana Kopruner je donijela odluku da promijeni karakter društva, čime je primorala dioničare iz fondova da prodaju svoj udio.

No, dioničari su nezadovoljni načinom na koji je iznesena ponuda ustvrdili da je fiktivnim transakcijama sa povezanim kompanijama Kopruner formirala nisku tržišnu cijenu.

Aida Hidić, PR GS-Tvornice mašina potvrđuje da je donesena odluka o promjeni oblika društva, ali kaže da su svi dioničari bili na vrijeme upoznati. Ona priznaje da je došlo do sukoba te da je Blago d.o.o., društvo za upravljanje fondovima, jedan od suvlasnika odbio „dogovor oko otkupa dionica.“ Tvrde i da su im „prijetili“ da će izaći u javnost sa pričom.

- Istina je da je Blago d.o.o. bilo upoznato godinu dana prije prijenosa dionica iz jednog u drugo društvo, kao i da ćemo promijeniti oblik društva GS-TMT-a. Cijelo vrijeme je predsjednik Nadzornog odbora Alma Kadrić, a koju je imenovao fond Blago. Blago je imalo godinu dana vremena da nešto napravi sa svojim dionicama, na što nisu reagirali – navodi Hidić.

Ali, manjiski dioničari su ranije ustvrdili da se otkupna cijena, po zakonu, formira na osnovu tržišne te da su zbog načina na koji je Kopruner provela transakcije sa povezanim licima, oni oštećeni za pola miliona maraka. No, iz GS-TMT kažu drukčije:

- Procjenu vrijednosti dionica je izvršila Meliha Mustafić, stalni sudski vještak ekonomske struke, a prema metodologiji procjene koja je akceptirana od strane Vrhovnog suda FBiH. O svemu ovome postoje pisani dokazi – poručuje Hidić.

Istovremeno, Hidić tvrdi da uprava dionice želi pokloniti radnicima.

- Ove dionice želimo dati našim radnicima, koji su se izborili da je ova kompanija u vrhu regionalne strojogradnje i da se zbog toga borimo za korektan proces otkupa – poručila je Hidić.

#BiH