Članak

Udruženje dijaliziranih i transplantiranih bolesnika organizuje mirne proteste 21. juna

Pored već spomenute izmjene i dopune zakona o transplantaciji, što je i osnovni razlog za proteste, ukazat ćemo i na težak položaj blizu 2.000 bolesnika na hemodijalizi, ali i probleme onih bolesnika

Upravni odbor Udruženja dijaliziranih i transplantiranih bolesnika FBiH donio je odluku o organiziranju mirnih protesta ispred Parlamenta FBiH. Iz Udruženja pozivaju sve one koji su nezadovoljni zdravstvom u FBiH da im se taj dan pridruže na protestima, piše Patria.

Protesti će započeti simbolično u 12,05 sati 21.06.2017. jer su istekli svi razumni rokovi za usvajanje izmjena i dopuna zakona o transplantaciji organa i tkiva u svrhu liječenja ljudi koji je prošao oba parlamenta i sve moguće javne rasprave.

- Razloga za proteste je mnogo. Pored već spomenute izmjene i dopune zakona o transplantaciji, što je i osnovni  razlog za proteste, ukazat ćemo i na težak položaj blizu 2.000 bolesnika na hemodijalizi, ali i probleme onih bolesnika koji čekaju na transplantaciju drugih organa i gdje je transplantacija jedini spas od sigurne smrti a to je transplantacija jetra, srce, gušterača, pluća itd - navode iz UO UDiTB FBiH.

#BiH