Članak

Burna rasprava prije početka: Poslanici digli pobunu, jer na dnevnom redu nema ni jednog zakona!

Fehim Škaljić, poslanik SBB-a na današnjoj sjednici PD PSBiH istakao je da već dugo dnevni redovi ne opravdavaju našu zakonodavnu ulogu.

Danas zasjeda Predstavnički dom PSBiH, a poslanici su odmah na početku ušli u veliku raspravu, jer od 20 tačaka dnevnog reda nema niti jednog zakona. Sve su to mahom izveštaji komisija.

Fehim Škaljić, poslanik SBB-a na današnjoj sjednici PD PSBiH istakao je da već dugo dnevni redovi ne opravdavaju našu zakonodavnu ulogu.

- Gdje su zakoni. Vas je poslovnik ovlastio da formirate dnevni red. Gdje su zakoni, zašto nas ne obavještavaje o problemima. Mi ne ispunjavamo svoju ulogu. Nama je ograničena uloga zakonodavca, na ovakav način nećemo stići nigdje, a vi ste gospodo iz Kolegija odgovorni za formiranje dnevnog reda. Hoćemo li otvoreno pričati o tome gdje škripi – kazao je Škaljić.

Šefik Džaferović, predsjedavajući Kolegija PD kazao je da Kolegij nije odgovoran i da su svoju ulogu ispunili. Mladen Bosić (SDS), zamjenik predsjedavajućeg Kolegija kazao je da reagira jer Škaljić pripada stranci koja je birala Vijeće ministara.

- Vi adresirate kritiku na Kolegij PD. Mi nemamo veze s tim. Vi to radite jer nećete da se obratite svojim članovima Vijeća ministara. Zastoj je jasan, imali smo akcize – kazao je Bosić.

Saša Magazinović, poslanik SDP-a tražio je da Kolegij objasni zašto Vijeće ministara ne dostavi zakone.

- Kada bismo se oslanjali na Vijeće ministara sjednica ne bi ni bilo. Sreća pa poslanici imaju inicijative. Ima poslanika koji su inicirali više zakona nego Vijeće ministara. Ja vas molim da ih pitate, hoće li raditi ili ćemo ih smijeniti. Ja koji radim osam sati neću da me stavljaju u koš s onima koji ne rade – istakao je Magazinović,  dodajući da moli Džaferovića da više ne spominje goste iz Predsjedništva BiH, jer niti su gosti niti ih ikad ima.

 Mirsad Đonlagić (SBB) kazao je da niko nije imao lošu namjeru.

- Tri i po mjeseca ja čekam odgovor na pitanje koje sam posalo ministru vanjskih poslova. Mi dakle nemamo nikakav utjecaj. Nema ovdje zlih namjera – kazao je Đonlagić.

 Staša Košarac (SNSD) istakao je da je manje od pet zakona usvojeno na prijedlog Vijeća ministara BiH.

- Vijeće ministara predloži zakon, a onda dio vladajuće strukture glasa protiv. To znači da nemamo vlasti – kazao je Košarac. 

S obzirom da se nisu ispoštovale upute Džaferovića da nije vrijeme za ovakve rasprave, sazvao je sjednicu Proširenog kolegija. 

- Na sjednici Proširenog Kolegija donijeli smo jedinu ispravnu stvar, a to je da se moramo držati Poslovnika - kazao je Džaferović. 

#BiH