Članak

Odgođena sjednica Skupštine grada Prijedora zbog Dana bijelih traka

Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković i skupštinska većina prihvatili su prijedlog da se današnja sjednica Skupštine odgodi u znak poštivanja Dana bijelih traka, što je prvi put nakon 25 godina od z

Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković i skupštinska većina prihvatili su prijedlog da se današnja sjednica Skupštine odgodi u znak poštivanja Dana bijelih traka, što je prvi put nakon 25 godina od zločina, javlja NAP. 

U BiH se danas obilježava Dan bijelih traka, u znak sjećanja na 31. maj 1992. godine, kada su vlasti bosanskih Srba u Prijedoru izdale zapovijed putem lokalnog radija kojom se zahtijeva od nesrpskog stanovništva da obilježi svoje kuće bijelim zastavama ili plahtama i da pri izlasku iz kuća stave bijele trake oko rukava.

Govori se o blizu četiri hiljade ubijenih na području Prijedora, i više od 53.000 nesrba, uglavnom Bošnjaka, koji su nakon 31. maja 1992. godine opljačkani, silovani, zatvarani u logore ili protjerani iz svojih kuća. 

Lokalne vlasti ranije nisi obilježavala stradanje svojih komšija Bošnjaka i Hrvata. Lokalni mediji odbijali su objaviti bilo kakav oglas i poziv na obilježavanje godišnjice stradanja. Ove godine skromno, ali za žrtve ipak veliko prizanje. Lokalni list Kozarski vjesnik prvi put je objavio sjećanje na 102 ubijena djeteta Prijedora, a gradske vlasti su odgodile sjednicu u znak poštivanja prema Danu bijelih traka, piše NAP.

#BiH