Članak

Prijedlog Bećirovića: Zbog greške uposlenika u pisarnici izmjene Izbornog zakona na čekanju

Na sjednici Predstavničkog doma PSBiH danas nije na dnevnom redu prijedlog izmjena Izbornog zakona koje je predložio Denis Bećirović (SDP), jer Ustavnopravna komisija nije dala svoje mišljenje, jer pr

Na sjednici Predstavničkog doma PSBiH danas nije na dnevnom redu prijedlog izmjena Izbornog zakona koje je predložio Denis Bećirović (SDP), jer Ustavnopravna komisija nije dala svoje mišljenje, jer predlagač nije bio prisutan, piše Patria.

Ovim prijedlogom izmjena Izbornog zakona predviđa zabranu posrednog biračkog prava osuđenim ratnim zločincima.

Predsjedavajući Ustavnopravne komisije Damir Arnaut (SBB) tvrdi da poziv predlagaču za prisustvo sjednici nije ni dostavljen, što je potvrdio poslanik Bećirović. Arnaut je kazao da u pisarnoj nemaju pisani dokaz da su dostavili poziv Bećiroviću i zatražio je da se ispita odgovornost. 

Članovi Komisije zbog neprisustva predlagača to su skinuli s dnevnog reda, a Arnaut je danas zatražio i pauzu u zasjedaju Doma i održavanje sjednice Komisije kako bi se na dnevni red uvrstio ovaj zakon čije bi donošenje svakome trebalo biti u interesu.

No, Šefik Džaferović, predsjedavajući PD je od nadležnih službi zatražio da se bilo kakva zloupotreba u Parlamentarnoj skupštini ispita, a budući da izmjene Izbornog zakona nemaju mišljenje Ustavnopravne komisije o tome poslanici danas ne mogu raspravljati.

#BiH