Članak

Dragan Mektić se sastao s ministrom unutrašnjih poslova Belgije

Glavna tema razgovora Mektića i Jambona bila je prevencija radikalizma, te borba protiv terorizma i nelegalne trgovine oružjem

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić sastao se u Briselu sa potpredsjednikom belgijske vlade i ministrom unutrašnjih poslova Jan Jambonom, saopšteno je iz Ministarstva sigurnosti BiH, prenosi Patria. 

Ovaj sastanak dio je nastojanja Ministarstva sigurnosti BiH da ojača bilateralnu saradnju, posebno sa zemljama regiona i Evropske unije, u borbi protiv terorizma i organiziranog kriminala.

Glavna tema razgovora Mektića i Jambona bila je prevencija radikalizma, te borba protiv terorizma i nelegalne trgovine oružjem. Ministar Mektić je upoznao sagovornika sa mjerama koje BiH poduzima u ovoj oblasti, te liderskoj ulozi Ministarstva sigurnosti BiH u  regionalnom pristupu borbi protiv terorizma.

U cilju jačanja odnosa u oblasti sigurnosti između BiH i Belgije, dogovorena je razmjena iskustava u prevenciji radikalizma. Također, ministri su ocijenili da je za prevenciju izuzetno važna i efikasna razmjena informacija, te je pokrenuta procedura za potpisivanje Sporazuma o razmjeni tajnih podataka.

Obzirom na pozitivna iskustva rada zajedničkih istražnih timova i rezultate u borbi protiv međunarodnog organiziranog kriminala ostvarene sa pojednim zemljama EU, dogovorena je primjena ovog modela u saradnji policijskih agencija BiH i Belgije.  

#BiH