Članak

Zastupnici traže da se povuče zakon o visokom obrazovanju

Šućur je pozvao premijera Konakovića da povuče zakon i da se u skladu sa sugestijama i UNSA-e i većine izrade nova rješenja.

Tokom rasprave o prijedlogu zakona o visokom obrazovanju zastupnici su iznijeli primjedbe na predloženi zakon te je ukazano da nije u skladu sa općim okvirnim zakonom o visokom obrazovanju, piše Patria.

Zastupnica Mersiha Mehmedagić ispred Kluba samostalnih zastupnika pitala je i zašto se proširuje baza za izbor dekana i to iz reda docenata. Ona je rekla da ovaj klub neće podržati ovaj zakon.

Eldar Čomor zamjerio je premijeru Elmedinu Konakoviću što je Sifeta Kukuruza pomoćnika ministra za visoko obrazovanje povukao sa skupštinske govornice.

- Zašto UNSA nije u sistemu trezorskog poslovanja. I ovo neko rješenje srednje je bolje od ovoga što imamo. Govorimo o 60 miliona KM koje dajemo UNSA. trebamo dati i više UNSA-i ali dajte i nama pravo da imamo kontrolu nad tim stvarima  - kazao je Čomor.

Slaviša Šućur kazao je da na ovaj način nije moguće urediti organizaciju UNSA-e ali ni visokog obrazovanja.

- Mi dođemo sa tekstom zakona koji je već prošao neku proceduru, pa onda mi dobijemo neke amandmane, a onda se vrši neko usklađivanje u pauzama. To usklađivanje se odnosi na pravljenje nekih ustupaka. Zaista se izgleda pokušao izbjeći Senat, i da je njihovih primjedbi najmanje uvaženo. Premijer je kazao da se ne slaže sa tekstom zakona da ima dilema i to djeluje zbunjujuće – kazao je Šućur. dodavši da je jedno od re

Šućur je pozvao premijera Konakovića da povuče zakon i da se u skladu sa sugestijama i UNSA-e i većine izrade nova rješenja.

Zvonko Marić kazao je da sastav UO UNSA-e i u usporedbi sa zemljama u regionama predstavlja loš imidž za Vladu KS.

- To je nedemokratski i to ovoj Vladi ne treba - kazao je Marić dodavši da se treba razmisliti da li ići u usvajanje ovog zakona i da se uvaže primjedbe i amandmani. 

Selma Filipović kazala je da je ovaj zakon pun nelogičnosti i apsurda s obzirom da pojedini njegovi dijelovi stoje u suprotnosti jedan prema drugom. 

- To će izazvati pravni haos i pokrenulo bi sporove za tumačenje pravnog osnova. Podržati nešto što je nezakonito, a jeste, past će na svakoj apelaciji - kazala je Filipović.

Nakon rasprave je proglašena pauza od sat vremena nakon koje će se glasati o zakonu.  

#BiH