Članak

Ko je kriv za urušavanje Javnog RTV sistema: BHRT mora opstati

Poslanici Predstavničkog doma parlamenta BiH vode žustru raspravu o Izvјеštајu о finаnsiјskој rеviziјi Rаdiо-tеlеviziје Bоsnе i Hеrcеgоvinе (BHRT) zа 2015. gоdinu koji je pripremio Ured za reviziju in

Poslanici Predstavničkog doma parlamenta BiH vode žustru raspravu o Izvјеštајu о finаnsiјskој rеviziјi Rаdiо-tеlеviziје Bоsnе i Hеrcеgоvinе (BHRT) zа 2015. gоdinu koji je pripremio Ured za reviziju institucija BiH.

Diskusiju o Izvјеštајu о finаnsiјskој rеviziјi Rаdiо-tеlеviziје Bоsnе i Hеrcеgоvinе zа 2015. gоdinu Ureda za reviziju institucija BiH, otvorio je Nikola Lovrinović (HDZ BiH) , naglasivši kako je Ured za reviziju dužan dostaviti detaljan izvјеštај о finаnsiјskој rеviziјi Rаdiо-tеlеviziје Bоsnе i Hеrcеgоvinе zа 2008. gоdinu, kako bi se vidjelo zašto je BHRT došla u ovakvu situaciju.

- Što se dogodilo nakon 2009. godine, kada enormno pada ubiranje rtv takse - pita se Lovrinović.

Napomenuo je i član 23. Zakona o RTV-u, u dijelu koji se odnosi na naplatu od entitetskih emitera, jer sadašnju situaciju uveliko opterećuju potraživanja i obaveze između entitetskih emitera na dan 31.12.2015. 

Predsjednica Kluba poslanika Srpske demokratske stranke (SDS) Aleksandra Pandurević neminovnim je nazvala odlazak BHRT-a u stečaj jer je kapital sada 38 milion KM, a akumulirani dugovi 36 miliona KM, a u još gorem stanju je Radio-televizija Republike Srpske (RTRS) jer su dugovanja te televizije za četiri miliona KM premašila vrijednost imovine.

– Cjelokupan javni RTV sistem je u takvom stanju da je krah neminovan a samo je pitanje ko će prvi ugasiti svjetla RTRS ili BHRT. Odgovornost je na menadžmentu jer privatne televizije mogu poslovati, a ne naplaćuju RTV taksu – stav je Pandurević.

Predsjedavajući  Šefik Džaferović (SDA) je reagovao i rekao kako sve treba uraditi da ne dođe do gašenja Javnog RTV sistema.

Sadik Ahmetović, sada nezavisni poslanik kazao je da je njegova SDA u UO BHRT-a imenovala osobu koja je stara 77 godina. Da nikada nije dobio odgovor da li oni koji su imenovani u UO plaćaju RTV taksu. Replicirao mu je Amir Fazlić (SDA) kazavši da su imenovali čovjeka s iskustvom, no onda je Ahmetović kazao:

- Ma molim vas, pa čovjek uopće nije bio prvorangirani. Već je Bakir Izetbegović nazvao Džaferovića i onda je imenovan – kazao je Ahmetović.

#BiH