Članak

Ministar Crnadak na konferenciji ministara vanjskih poslova zemalja jugoistočne Evrope

Ministar Crnadak se tokom konferencije, susreo s njemačkim ministrom vanjskih poslova Sigmarom Gabrielom.

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak učestvovao na Osmoj konferenciji ministara vanjskih poslova jugoistočne Evrope Aspen Instituta

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak sudjelovao je danas na Osmoj konferenciji ministara vanjskih poslova jugoistočne Evrope Aspen Instituta u Berlinu.

Glavne teme Konferencije bile su ekonomski razvoj regiona, poboljšanje ekonomskih odnosa i reforme u oblasti vladavine prava.

Ministar Crnadak se tokom konferencije, susreo s njemačkim ministrom vanjskih poslova Sigmarom Gabrielom.

Ministar Crnadak u svom izlaganju na temu ekonomskog razvoja Zapadnog Balkana istaknuo je da je za regiju vrlo važan nastavak i intenziviranje Berlinskog procesa kao podrška Evropske unije infrastrukturnim projektima s ciljem povezivanja regije u području prometa i energije, što će pridonijeti većoj atraktivnosti regije za ulaganja.

Također je napomenuo da samo snažne regionalne veze temeljene na međusobnoj političkoj i ekonomskoj saradnji i razumijevanju, bi gurnule Zapadni Balkan naprijed i učinio svoj razvoj samoodrživim. Kako bi se ponovno pokrenuo proces reformi na Zapadnom Balkanu, EU treba ojačati svoj angažman u regiji pružanjem privrednih prilika lokalnom stanovništvu.

Za građane privredni rast i realizacija različitih infrastrukturnih projekata predstavljaju značajan i konkretan dokaz o prednostima koje integracije u EU i regionalna suradnja mogu donijeti u naše zemlje, poput mosta u Gradišci i drugih sličnih projekata.

Učesnicima Panela poručio je da je potrebno poslati poruku vladama i stanovništvu Zapadnog Balkana, šta EU može ponuditi u politički relevantnom vremenskom razdoblju, a ne zadržati iluzorna i nerealistična obećanja o mogućim datumima za njihovo puno članstvo.

- EU mora ponuditi konkretne, realistične korake ka privrednoj integraciji Zapadnog Balkana - istaknuo je ministar Crnadak.

U nastavku posjete, planirani su susreti ministra Crnatka sa savjetnikom za vanjsku politiku i sigurnost u Kabinetu njemačke kancelarke Angele Merkel dr. Christophom Heusgenom, predsjedavajućim Odbora za Europu Guntherom Krichbaumom, predsjedavajućim Odbora za vanjsku politiku dr. Norbertom Röttgenom i predsjedavajućom Parlamentarne grupe Bundestaga za BiH Marieluise Beck.

#BiH