Članak

U Beogradu napadnuta novinarka Danasa tokom zakletve Aleksandra Vučića

Ona je to pokušala da spriječi kada joj je prišao jedan od aktivista SNS i podigao sa zemlje, vukući i gurajući sve do Pionirskog parka.

Novinarska beogradskog lista Danas Lidija Valtner napadnuta je od strane pripadnika policije u civilu i aktivista vladajuće SNS tokom današnjeg polaganja zakletkve Aleksandra Vučića u Beogradu, prenosi Patria. 

Novinarka Valtner je uzimajući izjavu od jednog starijeg gospodina, kojeg su prethodno policajci udaljili sa skupa SNS kod Skupštine jer je nosio tranparent protiv vlasti, bila prisutna kada su pripadnici obezbjeđenja skupa naprednjaka fizički nasrnuli na demonstranta Protiv diktature, piše Danas.

Kada je pokušala telefonom da snimi taj nasrtaj, jedan iz obezbjeđenja skupa, koji joj je prethodno već prijetio da će joj baciti telefon da ne bi snimala, prišao joj je i htio da otme telefon. Ona je to pokušala da spriječi kada joj je prišao jedan od aktivista SNS i podigao sa zemlje, vukući i gurajući sve do Pionirskog parka. Tamo ju je spustio na zemlju a isti slučaj dogodio se i učesniku skupa Protiv diktature, koji je sve vrijeme vikao: "Davite me, davite me, nisam ništa skrivio!" 

- Nekoliko sekundi sam se sa njim hrvala i onda je drugi muškarac koji je savladavao demonstranta prišao i razdvojio nas, uhvatio me i gurao sa tog mjesta. Drugi čovjek je vukao demonstranta, i odvukli su nas do Pionirskog parka. Iza nas je bio policajac u civilu koji je sve to vidio - izjavila je novinarka Lidija Valtner.

Napad su osudile mnoge nevladine organizacije, opoicione stranke, udruženja novinara...

- Pozivamo policiju da što prije ispita ceo slučaj i izvjesti javnost ko su osobe koje su danas u civilu pokušale nasilno da oduzmu opremu novinarki Danasa i fizički je napali upućujući joj prijetnje i uvrede. Država mora voditi računa o bezbjednosti ljudi koji svoj posao obavljaju profesionalno i u skladu sa novinarskom profesijom i riješiti ovaj slučaj koji je apsolutno neprihvatljiv - poručili su iz LDP-a, stranke Čedomira Jovanovića. 

Iz Demokratske stranke su također reagovali kazavši kako će početak Vučićevog mandata ostati upamćen po napadu na novinarku. 

- Ostaće upamćeno da je Vučićev predsjednički mandat otpočeo napadima na novinare u centru Beograda. Batinaši koji su spriječili novinarku Danasa Lidiju Valtner da zabilježi događaj i koji su gurali novinarku Radio Beograda i izbili joj diktafon iz ruku očigledno predstavljaju neformalnu stranačku policiju, dok istovremeno prava policija stoji sa strane i izbjegava da reaguje - kažu iz DS-a. 

Oštru reakciju uputili su i iz pokreta Protiv Diktature. 

- Mandat Aleksandra Vučića počeo je očekivano. Bijes je jedina prirodna reakcija na saznanje da su demonstrant i novinarka pretrpjeli fizičko nasilje od strane privatnog obezbjeđenja na skupu i pristalica Aleksandra Vučića, dok policija nije reagovala. Podsjetili bismo vas kako se država opohodila prema neistomišljenicima, a posebno prema novinarima, za vrijeme Slobodana Miloševića, na koje Vučićeva strahovlada sve više podsjeća. Nećemo odustati! - navodi se u saopštenju Protiv Diktature. 

- Nepoznate osobe u crnim majicama najprije su prijetile našoj novinarki da će joj oduzeti mobilni telefon, a zatim su je na veoma grub način bukvalno iznijeli sa platoa ispred skupštine do Pionirskog parka. Važno je istaći da je ovom incidentu prisustvovala i osoba u civilu koja se prethodno legitimisala kao pripadnik MUP-a - kažu u Danasu i najavljuju tužbu zbog napadu na njihovu novinarku. 

- Redakcija posjeduje snimke osoba koje su u ovom incidentu učestvovale i spremni smo da ih odmah ustupimo nadležnim organima. Ukoliko MUP Srbije u što kraćem roku ne procesuira nasilnike, redakcija dnevnog lista Danas podnijeće krivičnu prijavu protiv organizatora skupa podrške Aleksandru Vučiću - poručili su iz beogradskog lista. 

#Region