Članak

Brnabić: Moja misija je modernizacija društva u Srbiji

Brnabić je istakla da je u naredom periodu važno da se napravi društveni dogovor „šta moramo zajedno da postignemo da bismo Srbiju uveli u red uspješnih država.

Mandatarka za sastav nove vlade Srbije Ana Brnabić je tokom ekspozea koji je trajao jedan sat i 20 minuta istakla da su obrazovanje i digitalizacija među prioritetnim zadacima nove vlade i obećala da će raditi na tome da povrati povjerenje javnosti u obrazovni sistem. Ona je poručila da je njena misija modernizacija u društva u svim segmentima, piše Insajder, prenosi agencija Patria.

Brnabić je istakla da je u naredom periodu važno da se napravi društveni dogovor „šta moramo zajedno da postignemo da  bismo Srbiju uveli u red uspješnih država". Ona je navela da vjeruje u građanke i građane Srbije. Kako je navela, u politiku je ušla iz privrede i to iz ljubavi prema Srbiju u koju se vratila prije 15 godina.

- Čast je služiti svojoj zemlji i gledati kako se ona mijenja na bolje kao rezultat rada i napora svih građana - rekla je Brnabić i dobila aplauz poslanika.

Osvrćući se na debatu koja je pratila njeno imenovanje, ona je navela da je neoglašavanje bio njen odgovor.

- Imala sam cilj pred sobom i danas stojim ovdje pred onima koji su me podržavali i onima koji su me osporavali odgovorno jer sam sigurna da će vlada imati rezultate - navela je mandatarka.

Našu viziju, kako je rekla, možemo da gradimo na osnovu temelja koje je napravila prethodna vlada. Ona je istakla da je danas državna kasa u doborom stanju, da postoji trend smanjenja duga i deficita.

- Nijedna vlada nije počela na tako dobrim temeljima - rekla je Ana Brnabić i zahvalila se svom prethodniku Aleksandru Vučiću.

Vlada Srbije će, kako je navela, raditi na unaprijeđenju obrazovnog sistema, što znači da će podsticati analitički način razmišljanja, usmjeren na rješavanje problema i pronalaženje rješenja. Vlada će raditi na tome da mlade generacije učimo da ne odustaju na prvoj prepreci, već da se bore za ideje, poslove, da vjeruju u sebe i idu u susret svojim ambicijama.

- Radiću i na povećanju dostupnosti obrazovanja, modernizaciji nastavnih planova i programa, kao i na kreiranju obrazovnog sistema prema potrebama društva i ekonomije i cijeli tim koji ću predvoditi radiće na tome da se povrati povjerenje javnosti u obrazovni sistem - stoji u ekspozeu.

Obrazovanje treba da podstiče inovacije, preduzetništvo i obezbjeđuje mladima potrebne vještine da bi bili spremni za vrijeme u kome živimo, zaključuje mandatarka.

Ona je u svom govoru najavila i edukaciju starijih sugrađana i da će uvesti korišćenje računara u domovima za stare kako bi bili više uključeni u zajednicu. Prema njenim riječima, postoji i nedostatak kadrova sa savremenima znanjima koja nedostaju da bi domaće kompanije bile konkurentnije.

- Ova vlada će podržati žensko preduzetništvo, preduzetništvo mladih i socijalno preduzetništvo. Takođe, podržaćemo i da strani investitori angažuju lokalne izvođače, a te domaće firme ćemo podržati koliko bude trebalo - istakla je Brnabić i dodala da je cilj i značajno povećanje broja turista do 2020. godine.

Govoreći o međunarodnij politici ona je, osim značaja evropskih integracija, istakla razvijanje odnosa sa Rusijom, Kinom, SAD... Pomenula je saradnju u regionu pri čemu bi Srbija trebalo da ima ključnu ulogu i razvijanje.

Brnabić je na kraju pročitala imena 18 resornih ministara i tri ministra bez portfelja. Među njima su i četiri potpredsjednika Vlade.

Ona je ostavila 18 starih ministara koji su bili dio Vlade Aleksandra Vučića i predložila tri nova.

Novi su potpredsjednik Socijalističke partije Srbije Branko Ružić, koji je predložen za ministra za državnu upravu i lokalnu samoupravu, beogradski sekretar za ekologiju i član SPS-a Goran Trivan je predložen za ministra zaštite životne sredine, a predsjednik Srpske narodne partije Nenad Popović predložen je za ministra bez portfelja zaduženog za inovacije.

Rok za izbor vlade je 30. jun u ponoć. Vlada bi mogla da bude izabrana već u četvrtak, u zakonskom roku.

Za izbor nove Vlade potrebno je da glasa 126 poslanika od 250 koliko ima Skupština Srbije. Kada su u pitanju članovi vladajuće koalicije, i dalje je neizvjesno kako će glasati Jedinstvena Srbija Dragana Markovića Palme.

Nakon izbora, predsjednik Vlade i njeni članovi polažu zakletvu pred poslanicima, čime počinje da teče njihov mandat.

Nova vlada Ane Brnabić biće 15. po redu od 1990., kada je u Srbiji uveden višestranački sistem.

#Region