Članak

U Mostaru promovirana knjiga “Stenogrami o podjeli Bosne”

Na promociji su govorili bivši predsjednik Hrvatske Stjepan Mesić, novinar Viktor Ivančić, teolog fra Drago Bojić, novinar Senad Pećanin i književnik Nedžad Maksumić.

Knjiga “Stenogrami o podjeli Bosne” u izdavaštvu  Centra za kritičko mišljenje i portala Tačno.net promovirana je u subotu navečer u hotelu Bristol u Mostaru.

Na promociji su govorili bivši predsjednik Hrvatske Stjepan Mesić, novinar Viktor Ivančić, teolog fra Drago Bojić, novinar Senad Pećanin i književnik Nedžad Maksumić. 

Stenogrami se uglavnom odnose na razgovore između bivšeg predsjednika Hrvatske Franje Tuđmana i tadašnjeg srbijanskog predsjednika Slobodana Miloševića, kao i razgovore između Tuđmana i nekih od tadašnjih predstavnika bh. hrvata.

- U tim autentičnim zapisima s važnih sjednica političkog vrha Hrvatske iz devedesetih, sve vrvi desetinama eksplicitnih dokaza o tome da je Franjo Tuđman ne samo dijelio Bosnu, nego bio opsjednut idejom da ta država zapravo uopće ne treba postojati – napisala je, između ostalih, Heni Erceg u ovoj knjizi.

Fra Bruno Bojić tokom sinošnje promocije rekao je da su stenogrami posebno važno za bosanskohercegovačke Hrvate, „jer stenogrami pokazuju samoubilačku politiku ljudi koji su u tom trenutku predvodili bh. Hrvate", kazao je Bojić.

Bivši predsjednik Hrvatske Stjepan Mešić rekao je da je važno da postoje stenogrami i da su oni objavljeni, jer se baš u ovomo trenutku pokušava iskriviti histrorija kada je riječ o ratovima u BiH i Hrvatkoj početkom devedesetih.

Knjigu “Stenogrami o podjeli Bosne”  priredili su urednica portala tačno.net Štefica Galić i novinar Amer Bahtijar, piše NAP.

#BiH