Članak

Direktor ViK-a Nezir Hadžić: Konaković vrši pritisak na nas, očito je da ne odgovaramo pojedincima

Ističe da se vodosnabdijevanje u KS popravilo u posljednje dvije godine. Izvještaj o radu VIK-a bit će razmatran na sjednici Skupštine KS u ponedjeljak 31. jula.

Direktor KJKP Vodovod i kanalizacija Nezir Hadžić kazao je danas da premijer KS Elmedin Konaković već dvije godine vrši pritisak i sponuje protiv ovog preduzeća i Uprave. Hadžić smatra da se time šalje poruka da sadašnja Uprava ne odgovara pojedincima među kojima je i Konaković.

Ističe da se vodosnabdijevanje u KS popravilo u posljednje dvije godine. Izvještaj o radu VIK-a bit će razmatran na sjednici Skupštine KS u ponedjeljak 31. jula.

Konferencija za medije upriličena je s ciljem predstavljanja ostvarenih rezultata uoči sjednice Skupštine Kantona Sarajevo, na kojoj će biti razmatran Izvještaj o radu ViK-a. 

- Premijer nas često proziva zbog kupovine automobila. Naravno da smo ih kupili i kupit ćemo ih još. Naši auti su iz 1998. godine i oni su na izdisaju. Morat ćemo se postarati da i ostale službe podupremo mehanizacijom kako bi stigli uraditi sve ono što se traži od njih - rekao je Hadžić. 

ViK je počeo aktivnosti na alternativnom napajanju električnom energijom glavnog izvorišta Bačevo. Na ovom izvorištu bit će puštene novi pumpni agregati čime bi se smanjile redukcije u nekim dijelovima Sarajeva. Istanbulski vodovod (ISKI) donirao je pumpne agregate, elektro opremu i 5.000 vodomjera KJKP ViK.

Hadžić je istakao da je problem s premijerom nastao kada je trebalo izvršiti detekciju za šta su htjeli angažovati vlastiti kadar.

- Vlada KS je zahtijevala izradu detekcija i za to je izdvojila dva miliona KM. To je ustvari zatvaranje zona, pravljenje podzona da mjerenjem pokušamo doći do rezultata gdje nam otječe voda. Molio sam da se ta sredstva odvoje za ViK i da ne idu na eksternog konsultanta, jer mi imamo stručan kadar. Nije nam udovoljeno i traženo nam je da raspišemo međunarodni tender kako bismo izabrali eksternog konsultanta.

Premijer Konaković je, prema Hadžićevim riječima, izvršio pritisak za odabir najpovoljnijeg ponuđača. 

- Radi se o Dževadu Koldži, ekspertu za ne znam ni ja šta. Ja mu ne osporavam znanje, ali čini mi se da on ne raspolaže podacima koji su potrebni za donošenje procjene. Kad smo dali negativnu ocjenu da nisu ispunili ugovorne odredbe ta ekipa je dala ostavku. Danas nam se ponovo zaključkom Vlade KS nameće Dževad Koldžo da nas konsultuje. Mi smo se ipak opredijelili za Istanbulski vodovod, bez obzira na zaključak - kazao je Hadžić.

Predsjednik Nadzornog odbora KJKP VIK Taib Delalić kazao je kako je Izvještaj koji je direktor Nezir Hadžić podnio prema Nadzornom odboru dobio pozitivnu ocjenu.

- Sada se negdje lobira da se taj izvještaj obori na sljedećoj Skupštini KS-a - kazao je Delalić. Naglasio je kako preduzeće nema finassijsku podršku, u onoj mjeri koliko bi trebalo imati preduzeće koje se bavi vodosnabdijevanjem. Delalić je prokomentarisao i Konakovićeve napade na ovo preduzeće i njegovo rukovodstvo.

- Imamo konstantan pritisak premijera KS-a Elmedina Konakovića, koji stalno u ovom preduzeću vidi neki kriminal i nerad. Ja kada pratim medije, ja se potpuno zbunim, i ne znam da li taj čovjek priča o ustanovi u kojoj ja sjedim svaki dan. Ne znam da li on uopšte pita resornog ministra Hasanspahića o stanju u preduzeću, ili iznosi svoje paušalne i zlonamjerne informacije prema javnosti - istakao je Delalić. 

#BiH