Članak

Esed Radeljaš otpušten s Kliničkog centra u Sarajevu u izuzetno teškom zdravstvenom stanju

Radeljaš je teški srčani bolesnik. Prije nekoliko godina preživio je kliničku smrt. Jedan drugi sagovornika Patrije objašnjava da je smršao najmanje 30 kilograma u posljednjih nekoliko mjeseci te da j

Zdravstveno stanje Eseda Radeljaša uhapšen u novembru 2016. izuzetno je loše, a on je unatoč tome u prošli petak otpušten sa Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu i ponovo vraćen u pritvor, tvrdi izvor agencije Patria, koji je govorio pod uslovom anonimnosti.

Radeljaš je teški srčani bolesnik. Prije nekoliko godina preživio je kliničku smrt. Usljed neadekvatne medicinske njege njegov život je ugrožen u sarajevskom pritvoru.

U akciji Blok krajem prošle godine uhapšeno je šest osoba među kojima su najzvučnija imena Esed Radeljaš i Damir Hadžić. Danas su svi na slobodi osim Radeljaša. Njegov pritvor trajat će sve do nove odluke Kantonalnog suda u Sarajevu gdje je počeo sudski proces. 

Radeljaš je obavljao niz funkcija kako u Kantonu Sarajevo tako i u BPK. 

Optužen je pred sarajevskim Kantonalnim sudom za krivična djela ovjeravanje neistinitog sadržaja, podstrekavanje na zloupotrebu položaja, davanje dara i drugih oblika koristi te pranje novca. Prema optužnici Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu počinjenjem ovih krivičnih djela Radeljaš je sebi i drugima pribavio protivpravnu imovinsku korist od oko milion KM.

Tužilaštvo pokušava dokazati da je Radeljaš od Općine Novi Grad prvo kupio a onda istoj općini po višestruko skupljoj cijeni prodao komad zeljemlje u sarajevskom naselju Stup.

Saučesnici koji se terete u istom predmetu neko vrijeme bili su u pritvoru, nakon čega su pušteni da se brane sa slobode.

Radeljašu je pritvor produžen zbog opasnosti od ponavljanja krivičnog djela.

Sagovornik Patrije, koji je uključen u Radeljašev sudski proces govori da je indikativno da Radeljaša drže u pritvoru zbog mogućeg utjecaja na svjedoke, dok su ostali optuženi na slobodi, iako bez njihove nesposredne asistencije prvooptuženi ne bi mogao ništa uraditi? 

Radeljaševo loše zdravstveno stanje ide naruku na prvom mjestu ljudima na rukovodećim pozicijama u SDA. Bolest ga je eliminirala iz političkog života. Pokazalo se da Radeljaš može biti važan politički protivnik. Bio je ključni čovjek u dva slučaja formiranja kantonalnih vlasti; u Sarajevskom kantonu i u BPK. Također, njegovo loše zdravstveno stanje ga eliminira i kao potencijalnog ključnog svjedoka u procesima koji bi se mogli otvoriti uporedo sa procesom zbog kojeg je Radeljaš sada u pritvoru.

Radeljaš je od 2013. do 2015. godine obnašao funkciju predsjedavajućeg Upravnog odbora Zavoda zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo. Godišnji budžet ZZO KS je oko 350 miliona KM. U tom periodu Radeljaš je zagovarao otvorenu podršku dr. Sebiji Izetbegović, tadašnjoj direktorici Opće bolnice „Dr. Abdulah Nakaš“, današnjoj menadžerici KCUS-a. 

Nikada do kraja nije objašnjen slučaj navodnog nezakonitog trošenja novca sarajevskog ZZO-a, čiju istinu Radeljaš mora znati, zbog pozicije koju je obnašao. Govori se upravo o nezakonitom prebacivanju novca iz ZZO-a sarajevskim bolnicama, koje, ako je bilo nezakonitosti, nisu mogle proći bez znanja čelnih ljudi u SDA.

Onemogućili se Radeljašu da govori, smanjuje se mogućnost da se ovi slučajevi ikada otvore i razjasne pred bh. pravosuđem. 

#BiH