Članak

CCI uputio pismo zastupnicima Skupštine KS: Podržite reforme Ustava

Nedonošenje ili odgađanje ove odluke, s obzirom na ukupni politički kontekst i nadolazeću izbornu godinu, značilo bi prolongiranje iste za najmanje dvije godine, što nikome ne bi trebao biti interes.

Pred zastupnicima Skupštine KS sutra će se naći i Prijedlog Amandmana L do LVII na Ustav Kantona Sarajevo, kao i Prijedlog odluke o proglašenju Amandmana L do LVII na Ustav Kantona Sarajevo. U proteklom periodu održane su javne rasprave o izmjenama Ustava, a Centri civilnih inicijativa uputili su zastupnicima otvoreno pismo, prenosi agencija Patria.

- Vjerujući u napredak i bolji život građana Sarajeva, kao i  građana cijele Bosne i Hercegovine, privrženi principima vladavine prava, decentralizacije, supsidijarnosti i dobrog upravljanja, koristimo ovu priliku da iskažemo principijelnu podršku Centara civilnih inicijativa (CCI) usvajanju amandmana na Ustav Kantona Sarajevo (KS).

Nužnost reforme Ustava Kantona Sarajevo prvoshodno se ogleda u potrebi za provođenjem odluka Ustavnog suda FBiH, koji je u 17 slučajeva utvrdio povredu prava i nadležnosti lokalnih samouprava s područja Kantona Sarajevo, te nedvosmisleno utvrdio sukob nadležnosti između Kantona, Grada i općina. Usvajanjem amandmana, osim formalnog provođenja odluka Ustavnog suda FBiH, vlast u KS bi potvrdila privrženost institucionalnom poretku i vladavini prava. Naglašavamo važnost istovremene provedbe velikog broja presuda Ustavnog suda, u vremenima čestog i opasnog negiranja autoriteta najviših sudskih instanci u državi.  

Imajući navedeno u vidu, nadamo se da će ova važna reforma biti shvaćena kao opće dobro za sve građane Kantona Sarajevo, da u ovakvoj odluci nema političkih pobjednika niti gubitnika, te da će ista dobiti jednoglasnu podršku zastupnika. Nedonošenje ili odgađanje ove odluke, s obzirom na ukupni politički kontekst i nadolazeću izbornu godinu, značilo bi prolongiranje iste za najmanje dvije godine, što nikome ne bi trebao biti interes.     

Reforma Ustava KS je neophodan temelj i preduslov za donošenje nekoliko bitnih zakona, čije će usvajanje unaprijediti legislativu o lokalnoj samoupravi, jasno precizirati nadležnosti, raspodjelu prihoda i, u končnici, doprinijeti poboljšanju kvaliteta usluga i životnog standarda građana Sarajeva. Budući Zakon o lokalnoj samoupravi, Zakon o pripadnosti javnih prihoda, Zakon o imovini, izmjene statuta Grada i općina, imat će uporište u novim ustavnim amandmanima, pa je prva faza reforme Ustava preduslov za pokretanje niza zakonodavnih projekata i reformi na loklanom nivou.

S obzirom na obim nadolazećih reformi, CCI će, uz podršku Vlade Švicarske, resornim ministarstvima, Vladi, Skupštini, te jedinicama lokalne samouprave, pružiti široku logističku i stručnu podršku pri praktičnoj implementaciji amandmana, donošenju i provođenju novih zakona, izmjeni statuta, itd. Kroz informativno – edukativnu kampanju „Bolje Sarajevo“, CCI će doprinjeti da reforme budu inkluzivne, da omoguće široku participaciju građana i da javni interes, kvalitet usluga i zadovoljstvo građana budu iznad svih drugih prioriteta.

Nadamo se da će Kanton Sarajevo, donošenjem ustavnih amandmana biti mjesto sve više prepoznatljivo kao centar dobrog upravljanja i odgovorne politike.

#BiH