Članak

U neredima na izborni dan u Venecueli poginulo više od 10 ljudi

Vođa opozicione frakcije venecuelanske Nacionalne skupštine Stalin Gonzalez upozorio je u nedjelju da će predsjednik Nicolas Manduro požaliti zbog "nepoštenih izbora".

Na izborima za Ustavotvornu skupštinu Venecuele proteklog vikenda glasalo je 8,1 miliona ljudi, objavila je Izborna komisija nakon zatvaranja biračkih mjesta, piše agencija Patria. 

Rezultati znače da je 41,5 posto glasača dalo svoj glas na nedjeljnim izborima, rekao je predsjednik državen Izborne komisije Venecuele Tibisay Lucena.

S druge strane, opozicioni političari tvrde da je učestvovalo samo 2,48 miliona glasača, od ukupno 19,4 miliona stanovnika s pravom glasa, a izborne rezultate opozicija je nazvala "najvećom izbornom prevarom u historiji zemlje“.

Državni tužilac je potvrdio da je tokom izbornog dana poginulo osam ljudi, dok opozicija tvrdi da je poginulo 15 ljudi.  Najmanje sedmorica pripadnika nacionalne garde povrijeđena su u napadu u glavnom gradu Caracasu.

Vođa opozicije Henrique Capriles je rekao da je to "crni dan" i za to okrivio kako je rekao "bolesne ambicije" venecuelanskog predsjednika Nicolasa Mandura.

Vođa opozicione frakcije venecuelanske Nacionalne skupštine Stalin Gonzalez upozorio je u nedjelju da će predsjednik Nicolas Manduro požaliti zbog "nepoštenih izbora".

Dodao je da je nekoliko sati nakon što su otvorena izborna mjesta izašlo, kako se procjenjuje, samo 3 posto glasača.

- Zemlja je u stanju neposluha i ne želi učestvovati u toj prevari. Maduro će žaliti zbog te prevare koja se danas događa ostatak svog života – poručio je Gonzalez. 

#Svijet