Članak

Mašić: Neka Konaković pokaže analizu zapošljavanja u svim javnim preduzećima, a ne samo u ViK-u

Izvještaj o radu u 2016. godini KJKP Vodovod i kanalizacija danas će se naći pred zastupnicima Skupštine Kantona Sarajevo.

Izvještaj o radu u 2016. godini KJKP Vodovod i kanalizacija danas će se naći pred zastupnicima Skupštine Kantona Sarajevo.

Premijer Kantona Elemedin Konaković ranije je optužio menadžment ovog preduzeća za netransparentan rad, kao i prekomjerno zapošljavanje i gomilanje administracije. Premijer je pozvao rukovodstvo ViK-a da objavi imena uposlenih u ovom preduzeću, aludirajući na zloupotrebu položaja rukovodstva ove javne kompanije.

Iz opozicionog SDP kažu da ne spore da ima neregularnosti kada je riječ o zapošljavanju u javna preduzeća u Sarajevu, ali ukoliko premijer želi biti transparentan, kvalifikacije se ne smiju, rekli su, donosti paušalno, i predmet ne mogu biti samo neka preduzeća.

- Očigledno je da se se radi o dvije sukobljene strane unutar SDA-a, od kojih jednu zastupa premijer Konaković. Premijer treba pozivati na odgovornost zbog nezakonitog zapošljavanja, ali ne samo u ViK-u, ukoliko je bilo tu nekih neregularnosti, već objasniti i to na koji način je, naprimjer, u Zavod zdravstvenog osiguranja KS zaposlen bivši predsjednik Studentskog parlamenta Haris Zahiragić, produžena ruka SDA te kako su zaposleni ljudi u neka druga javna preduzeća, iza kojih zasigurno stoji politika ove stranke - rekao je za agenciju Patria Damir Mašić, predsjednik Kantonalne organizacije SDP-a u Sarajevu.

- Bilo bi dobro uraditi detaljnu analizu i vidjeti u koja javna preduzeća u Sarajevu su izvršena zapošljavanje uopće, a naročito vidjeti gdje su zapošljavanja urađena nezakonito i koja politika stoji iza tih zapošljavanja - dodao Mašić.

Premijera Konakovića ranije su optužili da je nasilu ugasio staru Turističku zajednicu u Kantonu Sarajevo, i osnovao novu, na čije čelo je postavio prijatelje Nermina Muzura i Faruka Čaluka.

Iz ViK-a su na konferenciji za medije u prošli petak izrazili nezadovoljstvo, kako su rekli, stalnim pritiscima premijera KS-a Elmedina Konakovića.

Predsjednik Nadzornog odbora u VIK-u Taib Delalić istakao je kako je Izvještaj koji je direktor Nezir Hadžić podnio prema Nadzornom odboru dobio pozitivnu ocjenu.

- Izvještaj je pozitivno ocijenjen i od Skupštine preduzeća, koja je imenovana od Skupštine KS-a, a sada se negdje lobira da se taj izvještaj obori na Skupštini KS-a - kazao je Delalić.

- Imamo konstantan pritisak premijera KS-a Elmedina Konakovića, koji stalno u ovom preduzeću vidi neki kriminal i nerad - dodao je.

Direktor KJKP Vodovod i kanalizacija Nezir Hadžić rekao je da je ovo preduzeće već dvije godine pod punim pritiskom premijera KS-a, a od januara radnici ovog preduzeća su zbog izjava premijera izloženi brojnim napadima građana na terenu.

Iz nevladinog sektora ocjenjuju da su medijske izjave premijera Konakovića populističke, te da građani u Sarajevu dvije i po godine nakon što je došao na vlast i dalje nemaju redovno vodosnabdijevanje, nemaju uređen javni prevoz a sigurnosna situacija u gradu je i dalje loša.

 

 

#BiH