Članak

Šta predstavlja Samit Američko-jadranska povelja, zakazana za 2. avgust u Crnoj Gori?

Domaćini Samita u Podgorici su Crna Gora i Makedonija, a uz ove zemlje na Samitu će prisustvovati lideri Bosne i Hercegovine, Albanije, Hrvatske, Kosova, Srbije i Slovenije.

Premijer Denis Zvizdić predstavljat će Bosnu i Hercegovinu na Samitu Jadranske povelje 2. avgusta u crnogorskoj prijestolnici, a na Samit će doputovati i potpredsjednik Sjedinjenih Američkih Država Mike Pence.

Domaćini Samita u Podgorici su Crna Gora i Makedonija, a uz ove zemlje na Samitu će prisustvovati lideri Bosne i Hercegovine, Albanije, Hrvatske, Kosova, Srbije i Slovenije. 

Razgovarat će o ubrzanju euroatlantskih integracija zemalja regiona, nadolazećim reformama i promociji regionalnog pomirenja, te zajedničkom doprinosu regionalnoj i globalnoj stabilnosti.

Američko-jadransku povelju osnovale su Republika Albanija, Hrvatska, Republika Makedonija i SAD kako bi se pomoglo državama aspirantima da se pridruže NATO. Povelja, čiji je zvaničan naziv "Povelja partnerstva između Makedonije, Albanije, Hrvatske i SAD", potpisana je u maju 2003. godine u Tirani. Crna Gora i BiH su se zvanično pridružile Povelji 2008. godine, dok je Srbija dobila status posmatrača. Nakon toga, Povelja je promijenila naziv iz A3 u A5 što simbolizuje broj država potpisnica.

Američka povelja predstavlja strateško partnerstvo među državama članicama koje imaju zajedničke interese kao što je jačanje međusobnih bilateralnih i multilateralnih odnosa kao i jačanje odnosa sa ostalim državama u region sa ciljem da obezbijede integraciju u evropske političke, ekonomske, bezbjednosne i odbrambene institucije.

U cilju jačanja saradnje, osnovana je Partnersku komisiju kao najznačanije tijelo ove inicijative koje čine ministri vanjskih poslova koji se sastaju dvaput godišnje kako bi procijenili rezultate bilateralnih konsultacija o demokratskim reformama, ljudskim pravima, ekonomskoj reformi, kriminalu i korupciji, regionalnoj bezbjednosti i drugim oblastima. Takođe, razmatraju i napredak u skladu sa ciljevima Povelje.
 
Države članice se sastaju i na nivou ministara odbrane i načelnika generalštabova. Predsjedavanje Jadranskom poveljom odvija se po abecednom redu, i od juna 2013. godine traje godinu dana.

#BiH