Članak

Skupština Kantona Sarajevo usvojila Zakon o visokom obrazovanju

Usvajanju Zakona prethodila je žestoka rasprava skupštinskih zastupnika.

Skupština Kantona Sarajevo usvojila je Zakon o visokom obrazovanju, piše agencija Patria. 

Za usvajanje novog Zakona glasala su 22 zastupnika u Skupštini KS, dok ih je devet bilo protiv. 

Usvajanju Zakona prethodila je žestoka rasprava skupštinskih zastupnika. 

Ministar obrazovanja KS Elvir Kazazović kazao je da je napravljena nova struktura teksta, prekompozicija koja sadrži pet dijelova, visoko obrazovanje, UNSA, nadzor nad primjenom zakona, kaznene odredbe, prelazne i završne odredbe.

- Samo 27 članova odnosi se na Univerzitet u Sarajevu. Od člana 142. do člana 169. U Prijedlog zakona su ugrađene sve primjedbe koje su usaglašene sa premijerom i akademskom zajednicom. Uz amandmane zastupnika koje je Vlada prihvatila izrađen je tako da je uvažen prijedlog svih subjekata. Odredbe zakona o trezorskom poslovanju usklađene su sa okvirnim zakonom – kazao je Kazazović.

Vlada je kao osnovane usvojila amandmane od političkih partija i pojedinaca, SBB 2, Klub samostalnih zastupnika 5 amandmana, Sabina Ćudić 1 amandman, i zastupnik Mario Vukasović 4 amandmana.

Skupštini Kantona Sarajevo prisustvovao je rektor UNSA Rifat Škrijelj. 

Rektor Univerziteta u Sarajevu Rifat Škrijelj obratio se zastupnicima u Skupštini KS i kazavši da mu je žao što mu nije data šansa da provede mandat na platformi koju je predstavio prilikom izbora za rektora. 

- Ovaj zakon nije prihvatljiv iz više razloga. Neka kreatori pogledaju članove gdje se u istom zakonu navodi da i Senat i UO može smijeniti rektora član 133. i član 154. Potpuno kontradiktorni stavovi, ono što važi za druge univerzitete ne važi za UNSA-u. To ukazuje na otimanje autonomije. Pokušava se napraviti novi aršin. Neprihvatljiv je i zbog neriješnih pitanja finansiranja. Finansira se na temelju granta i on nije budžetski korisnik. A donosi se zakon kojim se uvodi u trezor. Mi nemamo garanciju koliko ćemo biti finansirani. Javni univerzitet se u drugim zemljama finansira iz budžeta i to je jasno  propisano, a koliko samostalnih sredstava treba osigurati - kazao je rektor Škrijelj. 

#BiH