Članak

Arapović: Zakon o visokom obrazovanju poboljšan je usvajanjem važnih amandmana

Arapović je dodao da je danas izglasana najkrupnija reforma u KS.

Program menadžer CCI-ja Adis Arapović rekao je gostujući u Dnevniku TV1 da je danas usvojeni Zakon o visokom obrazovanju u Kantonu Sarajevu dobar i da nema razloga da se ne podrži donošenje ovakvog zakona, prenosi agencija Patria. 

- Mi smo prije nekoliko mjeseci bili eksplicitno protiv tadašnje verzije zakona jer je on zadirao u autonomiju univerziteta, ali u međuvremenu je to promijenjeno. Sastav Upravnog odbora je promijenjen, većinu u Upravnom odboru čini akademsko osoblje i studenti, uz manji udio predstavnika Vlade, uvodi se trezorsko poslovanje, i mislim kada je to rasčišćeno nema razloga da se ne podrži ovakav zakon - kazao je za TV1 Adis Arapović.

Arapović je dodao da je danas izglasana najkrupnija reforma u KS.

- Danas se desila jedna krupna reforma u Kantonu Sarajevo, možda najveći reformski zahvat od Dejtona na ovamo. Naime, usvojeno je osam amandmana na Ustav KS kojima se istovrmeno pravi teren za implementaciju sedamneast presuda Ustava FBiH. Zbog toga smo zaključili da vrijedi podržati napore resornog ministarstva, Vlade i Skupštine da do kraja dovedu ovaj reformski paket - kazao je Arapović.

Arapović je istakao kako su donošenjem ovog zakona profitirali samo građani.  

Kada je u pitanju neusvajanje Izvještaja o radu Vijeća ministara Arapović je kazao kako je to samo pokazatelj da u ovom trenutku nemamo parlamentarnu većinu. 

- Mi očigledno nemamo parlamentarnu većinu jer čim ona ne izglasa izvještaj o radu, indirektno vam je rečeno da više ne uživate povjerenje te parlamentarne većine“ to jest da imamo manjinsku vladu, i to u vremenu kada moramo donositi vrlo važne odluke i provoditi reformske zakone - istakao je Arapović.

#BiH