Članak

Sport u BiH na ivici provalije: Finansije postale opravdanje za nerad

Ukoliko se u što skorije vrijeme ne počne ozbiljnije raditi u sportskim klubovima, slučajevi poput ovog u Čeliku postat će naša svakodnevnica. A nismo daleko od takve situacije.

Piše. Haris Ljevo

Sport u BiH već odavno se nalazi na niskim granama, a najgora je činjenica da malo ko radi ozbiljno da se takva situacija popravi.

Osim fudbala, svi ostali sportovi dovedeni su na nivo amaterizma, a veliki klubovi poput KK Bosne i RK Borca, dovedeni su na nivo da se bore za goli opstanak. To što još uvijek postoje rezultati je isključivo plod entuzijazma pojedinaca, a ne sistemskog rada.

Fudbal se još uvijek nekako drži, ali prije svega zahvaljujući reprezentaciji i vrhunskim igračima koji igraju u najvećim evropskim klubovima, pa izvana podržavaju rad pojedinih klubova. Uprkos dobrom imidžu reprezentacije u svijetu i plasmanu na SP u Brazil prije tri godine i fudbalski klubovi polako zapadaju u ogromne probleme.

Mnogi klubovi poput nekadašnjih prvaka države Leotara, Modriče, Brotnja danas su spali na nivo amaterskih klubova koji preživljavaju u teškim uslovima. Zenički Čelik je s tri naslova prvaka države jedan od najvećih sportskih klubova u našoj zemlji, ali danas se nalazi u teškoj situaciji iako igra u Premijer ligi.

Posljednjih nekoliko godina Čelik je promijenio nekoliko uprava i trenera, ali situacija u klubu, uprkos velikom pritisku navijača i građana Zenice, nikako da krene nabolje. Posljedna situacija oko Čelikovog igrača Kouadija najbolje pokazuje svu bizarnost u kojoj se nalazi klub, ali i opću situaciju rada u mnogim našim klubovima.

Igrač Čelika Germain Kouadio morao je napustiti BiH nakon što mu je istekla boravišna dozvola, te se vratiti u svoju zemlju Obalu Slonovače. Kouadio će u našem konzulatu u Egiptu predati papire kako bi dobio novu dozvolu i vratio se u Zenicu i nastavio karijeru u Čeliku.

Zaista zvuči nevjerovatno da niko u administraciji kluba, u 21. stoljeću, nije vodio računa o tome kada igraču ističe dozvola. Da je u klubu bio iko iole ozbiljan boravišna dozvola se mogla produžiti  putem kompjutera bez da se igrač dovodi u smiješnu situaciju da usred sezone kada je najpotrebniji klubu u borbi za opstanak putuje širom Afrike kako bi dobio najobičniji papir.

Finansijska situacija u klubovima nikad nije bila teža, ali ovakvi propusti nemaju nikakve veze sa finansijama. Ovaj propust može biti samo posljedica nemara i lošeg rada.

Ukoliko se u što skorije vrijeme ne počne ozbiljnije raditi u sportskim klubovima, slučajevi poput ovog u Čeliku postat će naša svakodnevnica. A nismo daleko od takve situacije.

#Sport