Članak

Mektić sa britanskim lordovima razgovarao o pravosuđu i korupciji u BiH

Mektić je ponovio da je korupcija najveća rak rana bh. društva i da je prijetnja u svim društvenim segmentima i razara BiH kao državu.

Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić sastao se sa delegacijom britanskih lordova te ih je upoznao sa situacijom u BiH sa aspekta sigurnosti, terorizma, ekstremizma kako bi bila stvorena prava slika o BiH, piše agencija Patria. 

- Svi građani BiH i izvan znaju šta je problem ekstremizma i terorizma i ništa ne skrivamo oko tog pitanja da bi se fokusirali na rješavanje tih pitanja i problema. Iznijet ću stanje i neću se složiti s nekim kvalifikacijama i porukama koje su poslane iz našeg okruženja o broju radikalizovanih osoba u BiH. Mi u BiH nismo do kraja završili model referalnog mehanizma kako bi znali s kojim prijetnjama se suočavamo kada je u pitanju ukupni broj radikaliziranih osoba. 

Mektić je ponovio da je korupcija najveća rak rana bh. društva i da je prijetnja u svim društvenim segmentima i razara BiH kao državu. Britanskim lordovima je skrenuo pažnju na neefikasnost pravosudnog sistema u BiH upravo UK već godinama izdvaja značajna finansijska sredstva kao podršku razvoja pravosudnog sistema u BiH.

- Treba ispitati kvalitet i kvantitet razvoja ovakvog pravosudnog sistema, slabosti pravosudnog sistema, posebno mislim na VSTV i imenovanje osoba na pravosudne funkcije, jer nema kriterija za postavljanje osoba za nosioce pravosudnih funckcija. Taj novac koji ulažu neka usmjere na jedan drugačiji način, da se taj novac uloži kao podrška i da se permanentno gledaju rezultati takve podrške pravosudnom sistemu BiH. Rezultat se mora ogledati konkretnim rezultatima u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije - izjavio je Mektić.

Mektić je kazao da Tužilaštvo BiH radi protiv sistema i ne radi u interesu građana.

- Tužilaštvo se bavi glupostima. Imaju neke kombinacije s nekim medijskim kućama, proizvedu neke afere, otvaraju razne istrage i troše novac ovog naroda na gluposti. Svako bi vidio da su to nebuloze, ali njima je to ozbiljno jer Gordana Tadić vidi da sam problem jer nemaju rezultata i ne mogu da se brane i misle da će otvaranjem istrage izvršiti pritisak na mene da šutim. Ali ja neću - kazao je ministar sigurnosti BiH.

#BiH