Članak

Muslimani obilježavaju Dan ašure

Prema islamskom kalendaru, Dan ašure se obilježava deseti dan mjeseca muharema. Na taj dan muslimani poste, pojačavaju molitve Bogu a vjernici na ovaj dan siromahe darivaju više nego što su to ranije

Muslimani danas obilježavaju Dan ašure – sjećanje na Božije vjerovjesnike, važne historijske datume, ovo je prilika kada se muslimani u svijetu sjećaju teških trenutaka koje su vjerovjesnici imali tokom svog života, ali i milosti Uzvišenog Boga koji im je pomagao u najtežiom trenucima širenja Božije riječi, piše bh. novinska agencija Patria (NAP).

Prema islamskom kalendaru, Dan ašure se obilježava deseti dan mjeseca muharema. Na taj dan muslimani poste, pojačavaju molitve Bogu a vjernici na ovaj dan siromahe darivaju više nego što su to ranije običavali.

U Bosni i Hercegovini muslimani se na Dan ašure posebno sjećaju Nuha a.s., pa zbog toga prave i jelo „ašura“, koje se priprema od najmanje sedam, pa čak do 77 vrsta namirnica. „Ašura“ se vijekovima unazad spremala u mnogim bošnjačkim kućama, koju žene nakon toga dijele po komšiluku, a posljednjih nekoliko godnina „ašura“ se organizirano sprema i u mnogim tekijama širom Bosne i Hercegovine, piše NAP.

#BiH