Članak

Principi djelovanja članova i vodstva: Šta sadrži Povelja NBL-a

NBL poziva sve pojedince, organizacije, ustanove u BiH da odlučnim političkim, kulturnim i ekonomskim djelovanjem otklone sadašnje stanje razbijenosti i blokade bh. društva.

Na današnjoj Osnivačkoj skupštini Nezavisne bosanskohercegovačke liste delegati su usvojili Povelju koja sadrži neke od osnovnih principa kojih će ova politička inicijativa pridržavati u svom djelovanju, piše agencija Patria.

NBL poziva sve pojedince, organizacije, ustanove u BiH da odlučnim političkim, kulturnim i ekonomskim djelovanjem otklone sadašnje stanje razbijenosti i blokade bh. društva.

- Pred svim bosanskohercegovačkim ljudima je neodloživa obaveza da preuzmu odgovornost za svoje sadašnje stanje i njegovu promjenu. Svi koji hoće promjenu ovog nepodnošljivog stanja moraju priznati nužnost vraćanja pojedinačnog čovjeka u središte svakog djelovanja.

Kako se navodi u Povelji, tri su očite činjenice koje svjedoče o neprihvatljivom stanju u BiH. To su siromaštvo, osjećaj političke, kulturne i ekonomske nesigurnosti i treće hobotniva užasavajuće korumpirane i neefikasne administracije na svim razinama državnog poretka.

- Takvo stanje mora biti promijenjenonovim djelovanje bh. ljudi. Ovo je neopoziv zahtjev svima nama da takvu promjenu otpočnemo, te ustrajno vodimo i snažimo.

U Povelji se navodi i da je nužno vratiti ljudima nadu u budućnost koju će smatrati svojim dobrom

- Za izlazak iz postojećeg stanja potreno je temeljito kritičko preispitivanje svih sadržaja dosadašnjih politika.

Mi, članovi i vodtsvo Nezavisne bosanskohercegovačke liste, javno izražavamo spremnost i odlučnost da zagovaramo promjene sadašnjeg političkog, kulturnog i ekonomskog stanja u državi. Takvu odluku donosimo u skladu s najboljim interesom bosanskohercegovačkog naroda. Spremni smo raditi za takvo opredjeljenje. 

#BiH