Članak

Građani Sarajeva na Trgu Barcelone pružili podršku Kataloncima u borbi za nezavisnost

Građani su nosili zastave Katalonije, transparente s porukama podrške, te dresove jednog od simbola Katalonije fudbalskog kluba Barcelona.

Pedesetak građana okupilo se danas na Trgu Barcelone u sarajevskom naselju Mojmilo kako bi dalo podršku stanovnicima Katalonije koji danas glasaju na referendumu za nezavisnost od Španije, piše agencija Patria.

Građani su nosili zastave Katalonije, transparente s porukama podrške, te dresove jednog od simbola Katalonije fudbalskog kluba Barcelona.

Na jednom od transparenata pisalo je „Barcelona, Sarajevo je uz tebe“.

Jedan od učesnika bio je i poznati umjetnik Mladen Jeličić Troka koji je pozvao građane da daju podršku Kataloncima kao znak zahvalnosti za sve što je Barcellona uradila za Sarajevo i BiH tokom rata u našoj zemlji.

- Pozivam vas na okupljanje podrške Kataloncima. Nebrojeni su načini na koje je grad Barcelona u ratu pomogla Sarajevu. Gradonačelnik Pasqual Margall je 1992. godine proglasio Sarajevo devetim distriktom Barcelone, omogućio učešće sportistima BiH na Olimpijadi.

Pomogao je i prijem BiH u Olimpijsku familiju, renovirali su Zetru i veliki dio stambenih objekata na Mojmilu. Red bi bio da podržilo želju Katalonaca za samostalnost. Dođite, riječ je o našem obrazu, ukoliko ga je ostalo - poručio je Jeličić putem društvenih mreža.

#BiH