Članak

Zvijezde Barcelone glasale na referendumu, pa se našle na udara navijača

Zvijezda Barcelone i španske fudbalske reprezentacije Gerard Pique među prvima je glasao, a u javnosti je i od ranije poznat kao borac za nezavisnost španske pokrajine.

Brojne španske sportske zvijezde glasale su na današnjem referendumu za nezavisnost Katalonije od Španije, a oni koji nisu bili u prilici glasati pružili su podršku putem duštvenih mreža, piše agencija Patria.

Zvijezda Barcelone i španske fudbalske reprezentacije Gerard Pique među prvima je glasao, a u javnosti je i od ranije poznat kao borac za nezavisnost španske pokrajine.

- Glasao sam. Zajedno smo nezaustavljivi u odbrani demokratije – poručio je Pique putem Twittera.

Nekadašnji kapiten Barcelone i prvak svijeta sa Španijom Carles Puyol također je glasao. Nakon glasanja je putem Twittera poručio „glasanje je demokratija“.

Jedan od najboljih španskih fudbalera svih vremena Xavi Hernandez danas igra u katarskom Al Saddu i nije mogao glasati, ali je video porukom pružio podršku referendumu i osudio brutalnost policije. Xavi je je rekao kako je glasanje demokratsko pravo.

Glasao je i ponajbolji svjetski rukometaš i član Barcelone Victor Thomas.

Poruke sportista izazvale su i žestoke reakcije navijača u Španiji. Xavi je optužen za licemjerstvo. Navijači mu zamjeruju da je vrlo brzo zaboravio činjenicu da je sa Španijom postavio evropski i svjetski prvak i da je bio ljubimac navijača iz cijele zemlje, a mnogi mu zamjeraju i kako se može pozivati na demokratsko pravo glasa dok igra za višemilionski ugovor u privatnom klubu katarskog šeika u zemlji u kojoj ne postoje izbori.

Barcelona je današnju utakmicu španskog fudbalskog prvenstva protiv Las Palamasa igrala na svom stadionu bez prisustva publike, a mediji su objavili kako je ekipa Barcelone bila podijeljena, jer su bili pod pritiskom navijača da iz protesta ne igraju utakmicu. Onaj koji je odlučio da se utakmica odigra navodno je bio upravo Pique. 

#Svijet