Članak

Zatvorena birališta u Kataloniji, povrijeđena 761 osoba

Prema objavi ministarstva zdravstva u Kataloniji je danas povrijeđena najmanje 761 osoba. Samo u Barceloni ih je povrijeđeno 335.

Birališta u Kataloniji zatvorena su u osam sati, a glasačke kutije navodno su premještene na tajne lokacije, javljaju svjetski mediji, prenosi agencija Patria.

Prema objavi ministarstva zdravstva u Kataloniji je danas povrijeđena najmanje 761 osoba. Samo u Barceloni ih je povrijeđeno 335.

Špansko ministarstvo unutarnjih poslova objavilo je na Twitteru video koji prikazuje službenika Guardije koji ulazi na biračko mjesto kroz razbijena staklena vrata, nakon čega ga pogađa stolica koju na njega baca neko od pobornika referenduma.

Premijer Španije se večeras, nakon zatvaranja birališta u Kataloniji, obratio javnosti, poručivši da danas nije održan referendum.

- Nikakav referendum nije održan danas u Kataloniji. Velika većina Katalonaca nije htjela učestvovati u današnjem referendumu i poštivali su zakon - rekao je Mariano Rajoy.

Nekoliko političara španske ljevice zatražilo je ostavku Mariana Rajoya, piše AFP.

Gradonačelnica Barcelone Ada Colau kaže da je premijer, koji vodi vladajuću konzervativnu stranku PP (Partido Popular), “prešao sve crvene linije”.

- On je kukavica koji nije dorastao svojim državničkim dužnostima, mora dati ostavku - rekla je Colau.

#Svijet