Članak

Španija preuzela potpuno upravljanje nad Katalonijom

Podsjetimo, skupština Katalonije je većinom glasova usvojila deklaraciju o nezavisnosti i proglasila otcjepljenje od Španije.

Vlada Španije ukinula je u subotu ujutro autonomiju i preuzela upravljanje nad katalonskom vladom, javljaju svjetski mediji s lica mjesta, prenosi agencija Patria.

U španskom Službenom glasniku je objavljeno da je upravljanje Katalonijom povjereno potpredsjednici španske vlade Sorayi Saenz de Santamaria, dok je španski premijer Mariano Rajoy sada praktično zamijenio predsjednika Katalonije Carlesa Puigdemonta.

Pigdemon i 12 članova njegovog kabineta neće više primati plate iz državnog budžeta i mogu biti optuženi za "uzurpiranje" tuđih funkcija, ako odbiju da se povuku. 

Katalonski zvaničnici nisu odmah odgovorili na mjere centralne vlade u Madridu. Jedino je direktor policije, koji je također otpušten, izdao saopštenje u kojem je naveo da će poštovati odluku vlade. 

Prethodno su smijenjeni visoki policijski zvaničnici, prenosi BBC.

Podsjetimo, skupština Katalonije je većinom glasova usvojila deklaraciju o nezavisnosti i proglasila otcjepljenje od Španije.

Odmah nakon toga španski Senat aktivirao je član 155. Ustava i odobrio vanredne mjere.

Španski mediji objavili su popis mjera koje je španska vlada u petak navečer počela uvoditi u Kataloniji nekoliko sati nakon što je katalonski parlament izglasao nezavisnost pokrajine na sjeveroistoku.

- Raspuštanje katalonskog regionalnog parlamenta i sazivanje izbora u Kataloniji za 21. decembar.

- Španska vlada je predložila Ustavnom sudu poništenje odluka donesenih u petak u katalonskom parlamentu gdje je izglasana nezavisnost.

- Otpuštanje predsjednika katalonske vlade Carlesa Puigdemonta, potpredsjednika katalonske vlade Oriola Junquerasa i ostatka 'ministara' (consellers) katalonske vlade.

- Odabir španskih ministarstava kao organa koji će preuzeti dužnosti svakog od katalonskih 'ministarstava' (consellers)

- Zatvaranje ureda predsjednika i potpredsjednika katalonske vlade.

- Ukidanje Savjeta za nacionalnu tranziciju, tijela kojeg je osnovala katalonska vlada 2013. i čiji je zadatak savjetovanje u procesu osamostaljenja.

- Ukidanje Diplocata, tijela zaduženog za javnu diplomaciju Katalonije u svijetu.

- Ukidanje katalonskih delegacija u svijetu, poznatih kao "ambasade" Katalonije, osim u Briselu.

- Otpuštanje delegata katalonske vlade u Briselu i Madridu.

- Otpuštanje generalnog sekretara odjela unutrašnjih poslova i generalnog direktora katalonske autonomne policije.

Mjere, koje nisu nikada korištene od kada je prije 39 godina uvedena demokratija u Španiju, najavio je premijer Mariano Rajoy u Madridu.

One proizlaze iz članka 155. španskog ustava te ih središnja vlada može primijeniti kada neka od 17 autonomnih pokrajina odbija primijeniti odredbe ustava donesenog 1978

#Svijet