Članak

Cormack: Političari izmišljaju neprijatelje da odvuku pažnju od istinski važnih stvari za građane

Ističe i da je regionalna saradnja svih zemalja Zapadnog Balkana od ključne važnosti i Sjedinjene Države čvrsto podržavaju taj proces.

Američka ambasadorica u Bosni i Hercegovini Maureen Cormack kaže da su Sjedinjene Države posvećene očuvanju stabilnosti i cjelovitosti BiH, prenosi agencija Patria.

Ona u intervjuu za Radio Slobodna Evropa komentariše, između ostalog, i napade iz Banja Luke kako na američku ambasadu, tako i na politiku SAD-a, nedavno usvojenu deklaraciju o vojnoj neutralnosti Republike Srpske, obrazovnom sistemu u Bosni i Hercegovini, te opasnosti od radikalnog islama.

Na agresivno ponašanje predsjednika Srpske Milorada Dodika prema američkoj ambasadi i njegove optužbe da utiču na bh-pravosuđe, naročito u svjetlu presude Naseru Oriću, kaže:

- Naš jedini cilj je da damo podršku pravnoj državi u BiH da bi ova zemlja išla naprijed. Radimo na tome da damo podršku vladavini prava. Ni na koji način ova ambasada, niti ja, ne utičemo na pravosuđe niti se miješamo u njihov rad niti na odluke koje donose.

Ono što je izuzetno tragično jeste da žrtve ratnih zločina na svim stranama trpe zbog toga, jer im se ne ukazuje nikakvo poštovanje, jer u vezi sudskih slučajeva koji se vode, potvrđuje se da postoji političko iskorištavanje i manipulacija. Ono što nas zanima i što jeste izazov je djelovanje političkih lidera, političara koji ne obraćaju pažnju na Dejtonski mirovni sporazum u smislu da podrivaju njegovo provođenje - rekla je Comack.

Ona je dodala da SAD nema nikakav problem ni sa Republikom Srpskom ni sa insitucijama Republike Srpske, a ni sa njenim građanima.

- Mi sa građanima sarađujemo i radimo. Ono što jeste problem jesu političari koji na neki način pokušavaju odvući pažnju javnosti i građana od onoga što nisu uradili tako što izmišljaju ili stvaraju neprijatelje protiv kojih se bore, umjesto da se fokusiraju na one stvari koje su od istinske važnosti - rekla je Cormack.

Odgovarajući na pitanje o Dodikovim optužbama da SAD utiču na rušenje institucija Srpske, ona  je istakla:

- I Vlada u Washingtonu i ambasada ovdje podržavaju sve one institucije koje su formirane po Dejtonskom mirovnom sporazumu. Dajemo podršku državi BiH, za oba entiteta i distriktu. Mi smo dokazali u proteklih 20 godina da dajemo podršku svim aspektima Republike Srpske, a ono što političari rade jeste da izmišljaju neprijatelje da bi odvukli pažnju od onih istinskih važnih stvari za građane, a to su pitanja koja se tiču ekonomije, ekonomskog napretka, uspostavljanje kvalitetnog zdravstvenog sistema. Zaista, te optužbe da mi želimo podrivati institucije Republike Srpske nemaju nikakvog osnova - kaže Cormack.

Govoreći o odnosima Srbije i Hrvatske sa BiH, američka ambasadorka ukazala je na veliku važnost regionalne saradnje, te da vidi pozitivne korake.

- Vidimo širom svijeta da se borci na stranim ratištima žele vratiti u zemlje iz kojih su došli i trebamo da se fokusiramo na to da uključimo i druge institucije, sudove i tužilaštva, tako da, kada se oni vrate u svoje zemlje, da budu procesuirani na pravi način i da sudske odluke budu donesene u vezi sa ozbiljnim krivičnim djelima koji su počinjeni - navodi Cormack.

Ističe i da je regionalna saradnja svih zemalja Zapadnog Balkana od ključne važnosti i Sjedinjene Države čvrsto podržavaju taj proces.

- Uspjeh svake zemlje u regionu ne zavisi samo od nje, nego i od njenih susjeda. U posljednje vrijeme, pored uspjeha, vidim i političke izazove, pitanja koja bivaju ispolitizirana i sve to nije ni od kakve koristi. Apelujem na političke lidere i predstavnike da ostave po strani te političke probleme i razlike, te nastave raditi zajedno - zaključila je Maureen Cormack.

#BiH