Članak

Katalonski predsjednik pozvao narod da se mirnim putem suprotstavi vladi Španije

U prvom obraćanju nakon što je katalonski parlament u petak izglasao nezavisnost tog regiona, Puigdemont je naveo da je odluka Madrida da suspenduje autonomiju Katalonije protiv volje naroda.

Katalonski lider Carles Puigdemont pozvao je Katalonce da pruže otpor mjerama koje je usvojio Madrid, a koja se tiču preuzimanja kontrole nad regionom, javljaju svjetski mediji, prenosi agencija Patria.

Puigdemont je pozvao narod da se “nenasilno“ odbije kontrola Madrida, javlja Tanjug.

U prvom obraćanju nakon što je katalonski parlament u petak izglasao nezavisnost tog regiona, Puigdemont je naveo da je odluka Madrida da suspenduje autonomiju Katalonije protiv volje naroda.

Španski list El Pais i agencija AP ističu da je Puigdemont tokom kratkog televizijskog obraćanja putem regionalne televizije TV3, koje je trajalo svega tri minute, stajao iza zastava Katalonije i Evropske unije i da nije bilo zastave Španije.   

Agencija navodi da je izgledalo da Puigdemont želi da poruči da odbija da prihvati jučerašnju odluku Madrida o njegovoj smjeni.   

- Nastavit ćemo da radimo na izgradnji slobodne države - rekao je Puigdemont u prvom televizijskom obraćanju javnosti nakon što ga je Vlada Španije smijenila. 

Njegov govor je izgleda snimljen unaprijed, jer je španska televizija La Sexta istovremeno uživo prikazala da Puigdemont ruča u jednom baru u rodnom gradu Gironi, gdje su ga povremeno prekidali stanovnici tražeći da poziraju s njim za selfije.

Poslanici u katalonskom parlamentu proglasili su jučer nezavisnost tog regiona od Španije, a ubrzo potom je Senat Parlamenta Španije odobrio prijedlog da Vlada preduzme kontrolu nad Katalonijom, i uvođenje vanrednih mjera u toj oblasti u skladu sa Članom 155 Ustava Španije. 

Potpredsjednici španske vlade Sorayi Saenz de Santamaria povjereno je upravljanje Katalonijom nakon odluke centralne vlade u Madridu da uvede prinudnu upravu u Kataloniji, objavljeno je danas u španskom Službenom glasniku. 

Španski premijer Mariano Rajoy, koji je smijenio Carlesa Puigdemonta, aktivirao je član 155 Ustava, raspustio je regionalni parlament i raspisao regionalne izbore u Kataloniji za 21. decembar.   

Aktiviranje člana 155 Ustava znači uvođenje prinudne uprave nad Katalonijom, odnosno centralna vlast preuzima kontrolu nad katalonskom vladom, policijom, finansijama, državnim medijima i komunikacijama do održavanja regionalnih izbora.

#Svijet