Članak

Sarajlić razgovarao sa Ćesirom nakon zahtjeva za uskraćivanje podrške premijeru Konakoviću

Izvršni odbor SDA Novi Grad Sarajevo zatražio je prije nekoliko dana da Kantonalni odbor SDA uskrati podršku kantonalnom premijeru Konakoviću, a kao razlog su naveli političku štetu koju je proizveo

Predsjednik Kantonalnog odbora SDA Sarajevo Asim Sarajlić razgovarao je sa predsjednikom Općinske organizacije te stranke u Novom Gradu Husom Ćesirom, nakon što je Ćesir nekoliko dana ranije zatražio smjenu premijera Elmedina Konakovića, javlja agencija Patria.

Izvršni odbor SDA Novi Grad Sarajevo zatražio je da Kantonalni odbor SDA uskrati podršku kantonalnom premijeru Konakoviću, a kao razlog su naveli „kršenje zaključaka i odluka Kantonalnog odbora SDA i političke štete koju je proizveo u svim oblastima djelovanja“.

Pismo iz Novog Grada je upućeno na adresu predsjednika Kantonalnog odbora SDA Sarajevo Asima Sarajlića kao i na adresu predsjednika stranke Bakira Izetbegovića.

„Iz njemu poznatih razloga, a vjerovatno u namjeri da izgradi vlastiti lik i političku figuru, derogirajući Stranku demokratske akcije, a upućujući javno mnijenje na žrtvu koju, navodno, on lično podnosi u borbi protiv „SDA partokratije“, ovim Elmedin Konaković nanosi nemjerljivu štetu SDA u kojoj je i sam funkcioner (potpredsjednik KO SDA Sarajevo)“, navodi se, između ostalog, u pismu SDA Novi Grad. 

O dokumentu koji je dospio u javnost stranka se još nije očitovala javno. Ali se očito nije ni oglušila o zahtjevu kolega iz nižih nivoa vlasti. Ćesir i Sarajlić sreli su se u jednom sarajevskom restoranu neposredno nakon što je pismo objavljeno u medijma. Detalji  tog razgovora nisu poznati. Sarajlić je, kao šef kantonalne organizacije stranke mogao dobiti zadatak da pokuša uvjeriti Ćesira da spusti kriterije prema premijeru Konakoviću. S druge strane, nije isključeno ni to da bi Sarajlić mogao i podržati kolege iz Novog Grada. Razlog je njegova direktna ugroženost od Konakovića, koji otvoreno pretenduje na neke više pozicije i u stranci i u vlasti. 

 „Najporaznija je činjenica da je (Konaković) u Skupštini KS uspostavio neformalnu ali matematičku većinu, ne rezultatima rada Vlade nego šurovanjem sa svojim bivšim skupštinskim kolegama koristeći pri tome poziciju premijera da zadovoljava njihove različite interese. Na taj način je Konaković obezvrijedio klub zastupnika SDA u Skupštini a u tome ima svesrdnu podršku provjerenih neprijatelja SDA poput Peđe Kojovića, Mirsada Pindže, Semira Halilovića i drugih čije kadrove Konaković postavlja i zapošljava, nazivajući ih 'ekspertima' ", navodi se u zaključku Općinskog Izvršnog odbora SDA Novi Grad Sarajevo.

#BiH