Članak

Novi NO ispitat će sve neregularnosti u radu čelnika FUP-a Dragana Lukača

Imenovanje Nezavisnog odbora ove sedmice zatražio je i visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko. On je na više adresa uputio pismo u kojem je naveo da građani FBiH imaju pravo na potpun i funkcionalan

Na sutrašnjoj vanrednoj sjednici Predstavničkog doma Parlamenta FBiH pod tačkom izbori i imenovanja naći će se i prijedlog sedam članova Nezavisnog odbora koji ne postoji od novembra 2015. godine. Imenovanjem novog NO konačno bi se stekli uvjesti za ispitivanje rada direktora Federalne uprave policije Dragana Lukača kao i legalnost njegovog rada u službi s obzirom da je već odavno ispunio uslove za penziju, piše agencija Patria.

Upravo je nepostojanje parlamentarnog nadzora nad njegovim radom omogućilo Lukaču da provodi samovolju te je tako sa liste kandidata za prijem kadeta skinuo neke od najuspješnijih, a stavio one koji su imali puno lošije bodove, ali odgovarajuću nacionalnost. Isti slučaj bio je i sa konkursom 2016. godine koji je na kraju poništen. O svim neregularnostima i diskriminaciji upoznat je i Ured ombudsmana za ljudska prava.  

Lukač je također tokom 2015. godine nagradio pištoljem za poseban rad i doprinos inspektora Slavišu Mijanovića koji je u februaru te godine na Bjelašnici pretukao mladića koji je zadobio teške tjelesne povrede. Iako su mediji pisali o tom slučaju, a istragu vodilo i Kantonalno tužilaštvo KS Lukač nije suspendovao Mijanovića, niti je provedena unutrašnja istraga. Iako iz FUP-a tvrde da jeste, o njenim zaključcima javnost nikada nije obaviještena.

Kada je Tužilaštvo KS podiglo optužnicu protiv Mijanovića u januaru 2016. godine tek tada ga Lukač suspenduje sa dužnosti. Mijanović je polovinom oktobra nepravomoćno osuđen na dvije godine zatvora. Do pravosnažnosti presude on će biti pod suspenzijom. No, štiteći nasilnika u vlastitim redovima Lukač je sam doveo u pitanje povjerenje građana u rad ove policijske agencije.

Lukačev mandat obilježio je i protest novinara pred zgradom FUP-a 29. septembra 2017. godine jer su policijski službenici FUP-a zabranili snimanje ekipi Radija Slobodna Evropa pritom ih legitimišući i prijeteći tokom protesta boraca.

Sigurno je da će Nezavisni odbor imati pune ruke posla, a izvjesno je da će FUP dobiti novo rukovodstvo.

Imenovanje Nezavisnog odbora ove sedmice zatražio je i visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko. On je na više adresa uputio pismo u kojem je naveo da građani FBiH imaju pravo na potpun i funkcionalan sistem rada policije. Pismo je upućeno ministru unutrašnjih poslova FBiH Aljoši Čampari, Lukaču, specijalnom predstavniku EU Larsu Gunanru Wigemarku i američkoj ambasadorici Maureen Cormack. 

Početkom narednog mjeseca trebala bi biti održana i sjednica Doma naroda PFBiH. 

#BiH