Članak

I odlazak je opcija: Testira li Konaković vrh SDA?

Iako je Konaković kazao da je zagovornik frakcija unutar SDA, one bi ga upravo mogle koštati funkcije premijera. Konaković je nezadovoljan pozicijom unutar same SDA, pa je trenutna dešavanja moguće po

Piše: A. Varatanović

Sarajevski premijer Elmedin Konaković odavno već nosi epitet najglasnijeg kritičara SDA, kako za sebe voli reći, ali je svjestan da zbog iznesenih stavova o nekim kadrovima ove stranke stavlja „na kocku svoju političku karijeru“. Ponovio je to više puta u posljednjih nekoliko mjeseci koliko je trajao proces smjene menadžmenta i Uprave KJKP ViK. Upravo je ta smjena bila povod za reakciju Izvršnog odbora OO SDA Novi Grad Sarajevo na čelu sa Husom Ćesirom.

On je u zaključku koji je upućen i predsjedniku SDA Bakiru Izetbegoviću i predsjedniku KO SDA Asimu Sarajliću zatražio uskraćivanje podrške Konakoviću tvrdeći da on „nanosi veliku štetu SDA gradeći vlastiti lik i političku figuru“. Ubrzo nakon tog pisma, Ćesir i Sarajlić razgovarali su o aktuelnoj situaciji, a epilog tog susreta mogao bi biti poznat na narednoj sjednici KO SDA.

U kuloarima se sve glasnije govori da Konaković uživa veću podršku drugih zastupnika nego onih iz vlastite stranke. Još se prepričava sukob između Konakovića i Sabahudina Delalića uoči sjednice Skupštine na kojoj je trebao biti razmatran Izvještaj VIK-a.  Zastupnici Kluba SDA u Skupštini KS bili su potpuno razjedinjeni u glasanju.

Iako je Konaković kazao da je zagovornik frakcija unutar SDA, one bi ga upravo mogle koštati funkcije premijera. Konaković je nezadovoljan pozicijom unutar same SDA, pa je trenutna dešavanja moguće posmatrati i kao njegov test vrhu stranke.

U cijelom slučaju zanimljiva je činjenica da Konaković na neki način ima prešutnu podršku predsjednika SDA Bakira Izetbegovića ili je barem tako predstavio sarajevski premijer. 

Konaković je gostujući kod Senada Hadžifejzovića krajem septembra kazao da je u više navrata pričao sa predsjednikom SDA kako riješiti problem s vodosnadbijevanjem. Očito je bila riječ o privatnim susretima i razgovorima, jer je Izetbegović nakon sjednice Kolegija SDA polovinom jula tvrdio da se „vrh stranke nije bavio Vodovodom u Sarajevu niti jednim drugim vodovodom kao ni smjenom Konakovića“. Time je Izetbegović poslao poruku KO SDA da to pitanje riješe između sebe.

Potpredsjednici KO SDA su Konaković, Huso Ćesir, Mahir Dević, Fikret Prevljak i Jasmin Terović. Nakon Ćesirovog pisma, postaje jasno da Konaković nema većinsku podršku KO SDA. Postavlja se pitanje ko će se još pridružiti Ćesiru i Sarajliću. Osim, ukoliko vrh stranke ne kaže drugačije.

S druge strane, Konaković je ranije kazao da vidi alternativu SDA on bi već tamo bio. Sada nije isključeno da nakon što se KO SDA odredi o Ćesirovom zaključku Konaković ipak skrene prema nekoj alternativi.

#BiH