Članak

Državni tužilac podiže optužnicu protiv predsjednika Katalonije, Puigdemont pobjegao u Brisel

U nedjelju se na ulicama Barcelone okupilo stotine hiljada zagovornika jedinstva Španije koji su podržali uvođenje direktne vlasti Madrida u Kataloniji nakon što je ta pokrajina proglasila nezavisnost

Španski državni tužilac traži podizanje optužnice protiv katalonskog separatističkog vođe Carlesa Puigdemonta i drugih članova katalonske vlade nakon što je njihov parlament prošle sedmice proglasio nezavisnost, javljaju svjetski mediji, prenosi agencija Patria.

Tužitelj Jose Manuel Maza kaže kako bi se katalonski čelnici na sudu mogli suočiti s optužbama zbog pobune i građanskog neposluha. Iako nisu navedena imena svih koje bi optužnica mogla zahvatiti, u dokumentu iz ureda glavnog državnog tužioca navodi se Puigdemontovo ime.

Ova najava stigla je nakon što su u subotu na snagu stupile mjere španske vlade kojima su s dužnosti razriješeni predsjednik katalonske vlade Carles Puigdemont, potpredsjednik vlade Oriol Junqueras te njihovi ministri kao i direktor i šef katalonske autonomne policije.

U nedjelju se na ulicama Barcelone okupilo stotine hiljada zagovornika jedinstva Španije koji su podržali uvođenje direktne vlasti Madrida u Kataloniji nakon što je ta pokrajina proglasila nezavisnost.

Nakon najave da će biti podignuta optužnica, Puigdemont je napustio Kataloniju i pobjegao u Brisel, objavili su španski mediji. 

Belgijski sekretar za migracije i azil Theo Franken već ranije je ponudio utočište Puigdemontu.

 

#Svijet