Članak

Licemjerna politika HDZ-a: Ne žele da im drugi biraju predstavnike, ali im to ne smeta kada oni rade

Kao primjer ističu izbor Željka Komšića za člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda na izborima 2006. i 2010. godine. Predstavnici HDZ-a optužuju Bošnjake da su im izabrali Komšića za njihovo

Dragan Čović i HDZ najveći su zagovornici izmjena Izbornog zakona BiH, a kao glavni razlog za izmjene Zakona ističu kako je cilj doći do toga „da više nikad jedan narod u BiH ne bira drugom njegove predstavnike“, piše agencija Patria.

Kao primjer ističu izbor Željka Komšića za člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda na izborima 2006. i 2010. godine. Predstavnici HDZ-a optužuju Bošnjake da su im izabrali Komšića za njihovog predstavnika.

Da HDZ nimalo ne vodi računa o tome ko kome bira predstavnike, već da samo vodi računa o uskim stranačkim interesima, brojni su primjeri, uglavnom u sredinama gdje HDZ ima apsolutnu vlast, ali i u sredinama gdje birači HDZ-a svojim glasovima direktno biraju zastupnike iz reda bošnjačkog naroda, pa čak i načelnike.

Najbolji primjer je općina Jablanica. Na posljednjim lokalnim izborima 2016. godine kandidat SDA Salem Dedić pobijedio je SDP-ovog kandidata Damira Šabanovića sa tačno 100 glasova razlike (2.784-2.684), a ključna bitka vodila se na biračkom mjestu Doljani.

HDZ je u Doljanima, mjestu s većinskim hrvatskim stanovništvom, osvojio 48 posto glasova na izborima za Općinsko vijeće, ali kako nije imao svog kandidata za načelnika, pozvali su građane da podršku daju Dediću, pa je SDA-ov kandidat u konkurenciji za načelnika u Doljanima dobio 59,8 posto glasova, odnosno 102 glasa više od Šabanovića i tako osvojio načelničko mjesto.

Nema ništa sporno u tome da građani hrvatske nacionalnosti glasaju za Bošnjaka i obratno, uostalom to i jeste odlika građanske države, ali problem je kada stranački predstavnici sugerišu građanima kome treba dati podršku, a onda drže lekcije drugima o tome kako se treba glasati i poštivati volja naroda.

U Konjicu je također bila situacija da predstavnici HDZ-a pozivaju Hrvate da glasaju za SDA-ovog kandidata, ali je SDA-ov kandidat Emir Bubalo slavio ubjedljivu pobjedu, tako da se nije odrazilo na rezultat izbora.

Ovo su samo neki od primjera licemjerne politike HDZ-a, a može ih se pronaći još.

#BiH