Članak

Zbog obnove izložbenog prostora Sarajevska Hagada nije dostupna posjetiteljima Zemaljskog muzeja

Za vrijeme trajanja radova Sarajevska Hagada, kao i ostali predmeti koji su izloženi u ovoj sobi, neće biti dostupni posjetiteljima Zemaljskog muzeja BiH.

U Zemaljskom muzeju Bosne i Hercegovine 11. oktobra počeli su radovi na modernizaciji i unapređenju uslova čuvanja i prezentacije jednog od najvrednijih predmeta bosanskohercegovačkog kulturnog naslijeđa - Sarajevske Hagade, piše agencija Patria. 

Za vrijeme trajanja radova Sarajevska Hagada, kao i ostali predmeti koji su izloženi u ovoj sobi, neće biti dostupni posjetiteljima Zemaljskog muzeja BiH.

Projekat "Hagada, bliža vama" podrazumijeva obnovu sobe u kojoj se čuva Hagada, obnovu sigurnosnih sistema kao i novi način prezentacije koji će svim posjetiocima omogućiti bliži i intimniji pristup ovom vrijednom rukopisu.

Projekat je finansiran od strane Republike Francuske, a za implementaciju projekta zadužen je UNESCO.

U obnovljenoj sobi osim Sarajevske Hagade nalazit će se i nekoliko vrijednih predmeta iz srednjovjekovne zbirke Zemaljskog muzeja BiH poput dijela plašta Tvrtka I Kotromanića, te povelje i dokumenti koji predstavljaju kulturni diverzitet Bosne i Hercegovine koji se u našoj zemlji njeguje kroz vijekove.

Inače, Sarajevska Hagada i Rukopisna zbirka Gazi Husrev-begove biblioteke na Generalnoj skupštini UNESCO-a u Parizu upisani su u registar Memorija svijeta, posvećen pokretnoj svjetskoj kulturnoj baštini, čime je Bosna i Hercegovina dobila prva dva dobra upisana u taj registar, a ujedno otvorila vrata za nove nominacije iz segmenta pokretnih dobara.

#Lifemagazin