Članak

Nikšić: SDP će ponuditi prijedlog kako osigurati poštene izbore u BiH

Riječ je uglavnom o tehničkim promjenama, međutim, na pitanje šta je sa suštinskim promjenama, Nikšić je kazao da u skladu sa odrebom Izbornog zakona koja nije stavljena van snage Federalni parlament

SDP neće biti dio priče u kojoj se narodi predstavljaju u izborne jedinice (etničke), rekao je predsjednik SDP-a Nermin Nikšić gostujući u emisiji Pošteno na FTV-u, odgovarajući na pitanje kakav će biti odgovor SDP-a u pogledu izmjena Izbornog zakona BiH, prenosi NAP.

„SDP i DF će ponuditi tehničke izmjene toga zakona“, rekao je Nikšić, dodajući da će prijedlog predstaviti javnosti i poslati u parlamentarnu procedoru.

Pojasnio je da se SDP-ovim i DF-ovim prijedlogom novog Izbornog zakona uvode tek tehniče promjene u taj zakon „kojim se mogućnost zloupotreba smanjuje na najmanju moguću mjeru.

„Tamo su ponuđene tri izmjene, jedna je oko registracije birača, dakle dokazivanje identiteta birača, i varijanta koja se odnosi na video nadzor na biračkom mjestu, kao i skener za glasačke listiće“, dodao je.

„SDP je spreman biti dio rješenja i tražiti način kako da se izmijeni Ustav, jer bez izmjene Ustava nema priče o lakoj implementaciji izmjena Izbornog zakona“, rekao je Nikšić, dodajući da SDP-u ne pada na pamet Izmjenama izbornog zakona i implementirajući odluku Ustavnog suda, sada uvode nove diskriminacije u BiH.

Podsjetio je na nedavne zaključke koje je usvojilo Vijeće Evropske unije, u kojima je precizno rečeno da domaće vlasti ne preduzimaju ni zakonodavne ni političke radnje koje će otežati provođenje presuda Evropskog suda za ljudska prava.

„Prepoznali su šta se ovdje u BiH pokušava uraditi“, kazao je Nikšić.

Rekao je da SDP neće biti dio priče u kojoj se narodi predstavljaju u izborne jedinice (etničke).

„Rekao da smo spremni biti dio priče oko izmjena Izbornog zakona, ali iluzorno je da se mi iscrpljujemo i nudimo rješenje kada je u pitanju implementacija odluka suda u Starzburu. Okupili smo jednu široku koaliciju koju smo nazvali - Koalicija sa slobodne, fer i poštene izbore u BiH. Tekst zakona je gotov, a ovih dana se finalizira termin, kada će se potpisati od svih onih koji žele to i koji podržavaju taj zakon“, rekao je Nikšić.

Cijeli intervju pogledajte u nastavku na linku OVDJE

#BiH